EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Kredisini ödeyemeyen 4 bin kişi yararlanacak

Güney Kıbrıs’ta konut kredisini ödemekte zorlananlar için Mortgage to Rent programı hazırlandı

Güney Kıbrıs’ta konut kredisini ödemekte zorlananlar için Mortgage to Rent programı hazırlandı

MORTGAGE TO RENT

Güney Kıbrıs’ta konut kredisini ödemekte zorlananlar için Mortgage to Rent (ipotek kiralama) programı hazırlandı. Öngörülen ‘kiralık ipotek’ planı kapsamında, haneler beş yıl boyunca düşük bir kira ödeyecek ve sonrasında konutlarını satın alma hakkına sahip olacak. İpotek borçları nedeniyle mülklerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan ev sahiplerine yardım etmeyi amaçlayan planı kapsamında, bir kişi gönüllü olarak evinin mülkiyetini beş yıllığına borç verene teslim edecek. Bu süre zarfında, borçlu artık evinin sahibi olamayacak ancak, burada kiracı olarak yaşamaya devam edecek.

“SON CANKURTARAN HALATI”

Zor durumdaki borçluların evlerini korumalarına yardımcı olmak için Hükümetin (Rum Yönetimi) son cankurtaran halatı olarak nitelendirilen “Mortgage to Rent” programından 3 ile 4 bin arasında kişinin yararlanması bekleniyor. Rum Yönetimi Maliye Bakanlığı daimi sekreteri George Panteli, planın şu anda Avrupa Komisyonu Rekabet Genel Müdürlüğü’nün (GDA) incelemesinde olduğunu ve yılsonundan önce Meclis’e sunulacağını söyledi.

250 BİN EURO’YA KADAR

Hazırlanan plandan, düşük gelirli gruplardan kişiler ve emeklilerin yararlanacağı belirtilirken, kira, belirlenecek bir formüle göre yıllık olarak ayarlanacak ve borçlular karşılayamayacakları artış durumunda devlet yardımı seçeneğine sahip olacak. 15 yıllık bir ödeme süresi gerektirecek kredilerde, borçlular mülkü beş yıl sonra satın almak için teklif sunabilecek. Başta değeri 350 bin Euro’ya kadar olan evleri de kapsayacağı belirtilen planda bu miktar daha sonra 250 bin Euro’ya indirildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu