DünyaEkonomiManşetToplum

Kripto paralar dünya emlak sektöründe çoktan yerini aldı

Kripto paralar konusunda birçok şüpheci yaklaşım olmasına rağmen dünya emlak sektöründe çoktan yerini aldı

ABD’den ve Avrupa’ya kadar birçok ülke gayrimenkul satışlarında kripto parayı kullanmaya başladı. Türkiye’de de yaygınlaşıyor

KÜRESEL PİYASALARDA OLDUKÇA YAGIN… ABD’den ve Avrupa’ya kadar birçok ülke, konut satışında son yıllarda yaygın bir şekilde kripto parayı tercih ediyor. Türkiye’deki emlak çevreleri, yıllar içerisinde tüm gayrimenkul satışlarının bu tür para birimleri ile yapılacağı gbi geniş bir öngörüye sahip. Bu çevreler, “Yabancı gayrimenkul yatırımcısı Türkiye pazarına güven duyuyor ve daha fazla yatırım yapmak istiyor. Bankaların kredi desteği ve kripto para düzenlemesi, konutta yabancı yatırımını patlatır” fikrinde. Bu durumun sektörü yukarılara taşıyacağını, uygulamanın yabancı yatırım rakamlarına olumlu etkisinin yüksek olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Emlak çevreleri, kriptoyla satışların yaygınlaşmasının satışları en azından yüzde 20 civarı artıracağı fikrinde.

 

BLOCKCHAIN TEKNOLOJİSİ FARKEDİLİYOR… Yine Blockchain teknolojisini gayrimenkul yatırımında kullanan bazı Amerikalı, İngiliz ve Hong Kong’lu inşaat şirketleri gayrimenkul sektörüne entegre ettiği “kitle fonlaması” ve “akıllı sözleşmeler” gibi kavramlarla dikkat çekiyor. Bu platformları kullanarak kitle fonlaması yapan yatırımcılar, kripto paralarını kullanarak dünyanın herhangi bir yerindeki ofise yatırım yapabiliyor; bu ofis üzerinden sağlanan bütün gelirlerden (kira vs.) kâr payını alabiliyor. Yapılan yatırımın boyutunu seçebilmek ise yüksek sermaye ihtiyacının yarattığı bariyerlerin aşılmasını sağlayarak, sektörde likidite artışına katkı sağlıyor.

 

KUZEY KIBRIS’TA DA ÖRNEKLERİ VAR… Kuzey Kıbrıs’ta da özellikle yabancı alıcılar kripto para olanaklarını sordukça sektör de buna göre pozisyon alıyor. Pratikte ise hala zorluklar ve yasal sıkıntılar var. Ancak, bunların da aşılması için yoğun bir çaba olduğu biliniyor. Birçok kesim kripto paraya şüpheyle yaklaşırken, bunun hem pratikte yarattığı zorluklar hem de kriptoların hızlı değer değişimlerinden kaynaklandığı biliniyor. Emlak çevreleri, yasal çerçevenin tamamlanması halinde alıcıların daha kolay ve daha pratik bu yöneteme kolaylıkla uyum sağlayabileceğine işaret ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu