ManşetSağlıkYaşam

Kronik mutsuzluk

Mutsuzluk kimileri için bir tür alışkanlığa ya da fark etmeden yaptıkları bir tercihe dönüşebiliyor. Bu gibi kişiler mutlu oldukları zamanlar hep kısa sürüyor ve kendilerini mutsuz hissettikleri ruh haline çok hızlı bir şekilde geri dönüyorlar ve dünyalarına siyah camlar arkasından bakmaya devam ediyorlar. Bu durumu kronik mutsuzluk olarak tanımlayabiliriz

Herkesin mutsuz olduğu zamanlar vardır. Ama geçicidir veya anlık, dönemlik uzun sürmeyen mutsuzluklardır. Fakat herkes aynı değildir birçoğumuz mutsuz olmak için sebep arıyor ve  mutsuzluktan besleniyor ve bununla birlikte bütün olumsuzlukları kendine çekiyor ve sadece hayatında gelişen olumsuzluklara kulak veriyor ve önemsiyor. Mutsuzluk kimileri için bir tür alışkanlığa ya da fark etmeden yaptıkları bir tercihe dönüşebiliyor. Bu gibi kişiler mutlu oldukları zamanlar hep kısa sürüyor ve kendilerini mutsuz hissettikleri ruh haline çok hızlı bir şekilde geri dönüyorlar ve dünyalarına siyah camlar arkasından bakmaya devam ediyorlar. Bu durumu kronik mutsuzluk olarak tanımlayabiliriz.

Peki kronik mutsuzluk sebepleri nelerdir ? tedavisi var mıdır?

Kronik mutsuzluğu yaşayan kişiler genellikle  öfkeli ve ben-merkezcidir. Kişisel gücünün yoğunluğunun farkında değildir ve kendi sorumluluğunu üstlenecek kadar güçlü hissetmez. Çevresindeki insanlar bu kişinin olumsuz gücünün farkındadırlar.

Bu insanı sevmek zordur, çünkü kendisini ve başkalarını sevmekten kaçar. Kronik  depresyon gibi bir duygu değildir. Duygu yoksunluğu veya duygu yoksunluğu yaratan boğucu bir duygu karmaşası olarak tanımlanabilir. Kronik mutsuzluk  çaresiz görünebilir ama değildir. İnsanlar mutsuzlukların üstesinden gelebilir. Genelde kronik mutsuzluk nedenleri Çocukluktan taşınan güvensiz ilişki kurma biçimleri düşük özgüven, mutsuz ve çatışmalı aile yapısı, aşırı kuralcı ve beklentilerin yüksek olduğu, katı bir aile ortamında büyüyen çocuklardır. Mutluluk duygusunu tanımlamakta ve mutlulukla kaygıyı özdeşleştirilmiş kişilik yapıları geçmişte kapanmayan defterler, suçluluk duyguları ve pişmanlıklar arka arkaya yaşanan kayıplar ve olumsuz yaşantılar kişinin yardıma kapalı olması ve depresyonu bir yaşam biçimi haline getirmesi, tedavisi gecikmiş veya ertelenmiş major depresyon gibi farklı farklı nedenleri olmaktadır. Evet insan istedikten sonra en ufak şeyden bile mutlu olabiliyor.

Fakat günümüz yaşam koşulları malum pandemi süreci  geçim derdi gelecek kaygısı gibi benzeri birçok sorun ile karşı karşıya kalıyoruz. Ve bu süreçte mutsuzluk ister istemez bizi kendi çemberine alıyor. Ama unutmayın ki her şeyin bir kurtuluş yolu olduğu gibi mutsuzluğun da  üstesinden gelebiliriz. Yapılan araştırmalar, insanların pozitif düşündüğü oranda güzellikleri hayatlarına çağırdığını gösteriyor. Rehavete kapıldığında şikâyet etmeyi bırakarak olumlu duygulara odaklanıp potansiyelini keşfet. “Pozitif olun” en sık duyduğunuz kelimeler arasında olabilir, ancak mutlu hissetmenin en önemli adımlarından biri de kuşkusuz yaşadığınız  her olaydan pozitif bir sonuç çıkarmaktır. Mutlu olmanın tek bir yolu yok birden fazla herkes için farklı farklı yolları var. Ama temel olan bir kaçından bahsedebiliriz. Mutsuzluk hissettiğinizde yapacağınız en son şey, evde oturmak ve yalnızlık mağarasında saklanmaktır.

Bunu asla yapmamalısınız.

Bunu yapmak yerine, kendinizi dışarı atın, nereye gideceğim diye düşünmeyin sadece kendinizi dışarı atın ve yürüyün.

Hızlı tempoda yürüyüşler yapın.

Karanlık ortamlardan kendinizi uzak tutun ve mutlaka aydınlık ortamları seçin gerekirse güneşin altında oturun yazı yazmayı deneyin kitap okuyun ağlamamak için kendinizi asla tutmayın ağlayın kendinizi yakın hissettiğiniz kişilerle konuşun. Unutmayın ki her geçen saniyenin geri dönüşü olmadığı gibi her gelecek olan saniyenin de bize ne getireceğini bilemeyiz. Kendi filmin başrolünü ve her şeyini kadere bağlayamayız çünkü kalem bizim elimizde.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu