KıbrısManşetToplum

KTMMOB Genel Başkanı Adanır, LTB Başkanı Harmancı ile bir araya geldi

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Tunç Adanır, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile bir araya geldi. KTMMOB binasında 16 Haziran Perşembe günü gerçekleşen görüşmeye, KTMMOB’den Genel Sekreter Nazife Yılmaz ile Yönetim Kurulu Faal Üyesi Buket Asilsoy, LTB’den de Müdür Fikri Özgüvenli, Müdür Muavini Ferdiye Sav, Mimar Erdoğan Bekiroğlu da katılım gösterdi

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Tunç Adanır, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile bir araya geldi. KTMMOB binasında 16 Haziran Perşembe günü gerçekleşen görüşmeye, KTMMOB’den Genel Sekreter Nazife Yılmaz ile Yönetim Kurulu Faal Üyesi Buket Asilsoy, LTB’den de Müdür Fikri Özgüvenli, Müdür Muavini Ferdiye Sav, Mimar Erdoğan Bekiroğlu da katılım gösterdi.

Adanır: “15 oda ve 5 bin üye ile hayatın her noktasında varız”

KTMMOB Genel Başkanı Tunç Adanır kabulde yaptığı konuşmada, “LTB’in 64. Yılını kutladığı bir günde ziyarete gelmeniz bizim için güzel bir anı oldu” dedi.

Tunç Adanır, “Birlik çatısı altında 15 Oda ve Odalara bağlı yaklaşık 5 bin üye değişik sektörlerde hayatın her noktasına değinen, dokunan ve bu konuda mühendislik üreten bir yapımız vardır” dedi.

Adanır: “projelerin yerel mevzuatlara uyacak şekilde olması gerekir”

Adanır, “Lefkoşa’da altyapısal konularda parseller konusunda sizlerden gelen talepler olur. Bunları yerinde teknik arkadaşlar ile değerlendirip çözümler üretiyoruz” dedi. Adanır, “Kamusal binalar kısmına geldiğimizde, Hükümetlerin gayrı yasal uygulamaları özellikle külliye ve onun öncesinde Pandemi Hastanesi, yeni cezaevi binaları bunlara örnek teşkil etmektedir. Bunlar ikili devlet protokolu çerçevesinde yapılan projelerdir. Bu projeler buradaki yerel mevzuatlara uyacak şekilde olması gerekmektedir. Yasalara uyulması gereken şartlarından biri de, KTMMOB’ye kayıtlı mimar ve mühendislerin bu projeleri gerçekleştirmesi, vizelemesi ve bunu ruhsata taşıyarak, yapının gerçekleşmesi aşamasında da kontrol edilmesidir” şeklinde konuştu. KTMMOB Genel Başkanı Tunç Adanır, “Bu süreçte ülkemizde mevcut proje ve yapı denetimi yapısı varken bununla ilgili süreçlerin özellikle siyasi iradenin yönetim kısmının bunu bypass etmesi bizi en çok üzen noktalardan biridir. Bu şekilde özellikle yurt dışından bu ikili protokol çerçevesinde gelen projeler hiçbir vizelenmeden ve denetim olmadan projelerin yerel mevzuatlara uyulmadan gerçekleştirilmesidir” ifadelerini kullandı.

Adanır: “Biz bu ülkede neyi başaracağız?”

“Pandemi Hastanesinde sıkıntılar halen geçerliliğini korurken aynı yöntemlerin kullanılmaması gerektiği, artık siyasilerin yasalar çerçevesinde duruş sergilemesi gerektiğine işaret etti. Ekonomik işbirliği protokünde yer alan Külliye, Meclis Binası ile 500 yataklı hastane ve birtakım projeler de yer almaktadır. Hükümette olan siyasilerimiz bu süreçleri doğru yönetmediği sürece doğru kararlar alarak kamuda doğru mercilerle çalışılmadığı sürece bu ülkede yaşayan, yerel teknik uzmanların ve kamu kurumları bu işin içerisinde olmazsa biz bu ülkede kendi insanımız ile neyi başaracağız? Hedefimiz ne olacak? Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili Meclis’te yapılan komite toplantısına katıldık. Orada özellikle ülke genelinde bir tek LTB Belediye Meclisi kararı ile Yapı Denetimi konusunda uygulamada olan çalışmanın, ülke genelinde tüm belediyelerde uygulanacak yasal çerçevenin bir an önce düzenlenmesi ve yasallaşması gerektiğini. Yapı denetimi ile ilgili mevcut uygulama ile ilgili bizim elimizde donelerin hazır olduğunu ve mecliste yapılan komite çalışmasında de bunları sunacağımızı ve bu konuda yapılacak olan yasa değişikliğine dahil edilerek hemen uygulamaya geçirilebilecek şekilde hazırdır” şeklinde konuştu.

Adanır: “Yaşam şartları çok zor durumdadır”

Birliğe bağlı vize işlemi yapan odaların sene sonuna kadar e-vize uygulamasını tamamlayarak, vize ve ruhsat aşamasında işlemelerin takip ve hızlandırılması yönünde adımlar atılmakta olduğunu belirtmiştir. Tek merkezde olan vize bürolarına proje sunan üyelerin, gelip giderken oluşacak yakıt, kağıt ve diğer masrafları ortadan kaldırılarak zaman, ekonomik masrafların yanında kağıt tüketiminin önüne geçerek çevreci adımlarla ülkemize artı bir değer kazandırmak hedefinin yanında, üyelerimizin bir nebze olsun maliyetini azaltacaktır. Bunun devamında ise ruhsat aşamasında günlük yaşantıda kaybedilen süreleri e-vizeli dosyaların LTB ile yapacağımız ortak çalışma ile elektronik ortamda inşaat ruhsat başvuru sürecini bu sene sonunda hayata geçirmek hedeflerimiz arasındadır” dedi.

Harmancı: “Lefkoşa imar planı konusunda birlikte hareket etmeliyiz”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı da ziyarette yaptığı konuşmada, KTMMOB’nin 55. Genel Kurulu’nda oluşan yeni yönetimi kutladığını dile getirdi.

“Çok zor bir dönemde ve çok zor koşullar altında bir göreve talip olduğunuzu düşünüyorum. Hem gerek ekonomik şartların ağırlaşması, hem de Kıbrıs Türkü üzerindeki farklı kanallar vasıtası ile gelen demokratik sıkıntıların da yaşandığı dönemin içindeyiz” diyen Mehmet Harmancı, LTB ve KTMMOB’nin işbirliğinin çok uzun yıllara dayandığını vurgulayarak, KTMMOB’ye yapılan ziyaretin 1958 yılında kurulan LTB’nin 64. kuruluş yıldönümüne denk gelmesinin anlamlı olduğunu ifade etti. Harmancı, “Lefkoşa’daki ilk imar planı ve daha sonrasında şekillenen farklı dönemlerde açıkçası imar planlarının kişiye ve siyasi iklime göre değişen atmosferinden Lefkoşa’yı kurtarmak hepimizin üstüne düşen görevdir” şeklinde konuştu. LTB Başkanı Harmancı, “bu vesile ile de 2017 yılından beri güncellemesini beklediğimiz Lefkoşa İmar Planı konusunda da birlikte hareket etme temennisinde bulunuyorum.” dedi.

Harmancı: “Beklentimiz yasal mevzuata bir tamam uyulmasıdır”

Harmancı, “Önümüzde bizi bekleyen yeni bir külliye tartışması vardır. Bu külliye tartışmalarında da bizim tarafımız siyaseten olması ya da olmaması gerekliliğinden ziyade seçilecek yerin uygulanacak projenin hem mühendis ve mimarların, Kıbrıs Türkünün eseri olması, hem de buraya kayıtlı tüm yasal mevzuatın takip edildiği süreçler sonunda ortaya çıkmasıdır. Diğer gerekliliği konusunda zaten siyaset tartışmıştır. LTB olarak beklentimiz yasal mevzuata bir tamam uyulması yönündedir. Bu iş salık değildir” dedi.

Harmancı: “Yapı denetim uygulaması Lefkoşa’da yasal bir mevzuata oturmak zorunda”

Yapı denetim uygulamasının Lefkoşa’da yasal bir mevzuata oturmak zorunda olduğunu belirten LTB Başkanı Mehmet Harmancı, “Maalesef bu ikili iyi niyetli çerçevede sürdürülen meselede birçok zaman sizler de bizler de zor durumda kaldığımız anlar oluyor. Başka belediyelerin bunu uygulamamasından doğan sıkıntılar ortaya çıkıyor. Yapı denetimi konusunda da siz ülkedeki ilk yapı denetçilerinden biri olarak bunu uluslararası standartlar ile ülkemizde yapılması özellikle İngiltere örneğinin bu adada doğru bir model olarak tatbik edilmesinin önemli olacağını düşünüyorum. Bu konuda da umarım yeni hükümet yeni açılımlar getirecektir” dedi.

Harmancı: “Hayatı dijitalleştirerek önemli bir mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum”

“Bürokrasi konularımız da var” diyen Harmancı, “Vize meselesi, Şehir Planlama Dairesinden planlama onayı meselesi ve belediyedeki inşaat ruhsatı bekleme süreleri, bu zor ekonomik koşullarda iş yapan insanımızın maliyetlerinin daha da artmasına sebep olmaktadır. Bir an önce Türkiye’de olduğu gibi, çağdaş dünyada olduğu gibi e-vize, e-belediye uygulamaları ile bunların pekiştirilmesi gereklidir. Entegre çalışabilecek bir program ile hayatı dijitalleştirerek önemli bir mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu