GenelKıbrısManşet

KTMMOB Makine Mühendisleri Odası, “KKTC 1. Otomotiv Sempozyumu” düzenledi

KTMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen, ‘KKTC 1. Otomotiv Sempozyumu’’ 30 Kasım 2021 Tarihinde Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.

KTMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen, ‘KKTC 1. Otomotiv Sempozyumu’’ 30 Kasım 2021 Tarihinde Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.

Sempozyuma HP Genel Başkanı Sn. Kudret Özersay, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Sn. Yunus Yener, Başbakanlık Denetleme Kurulu Üyeleri, Barolar Birliği temsilcisi, KTMMOB Genel Başkanı Sn. Seran Aysal, KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Sn. Kozan Uzunoğlu, Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Sn. Mehmet Avcı, Sn. Avukat Meral Birinci Sonan ve konu ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile Makina Mühendisleri Odası üyeleri katıldı.

Sayın Kudret Özersay; Trafik ve araç uyumu, yasaların ve tüzüklerin güncellenmesi çalışmasında ve elektrikli araçlarla ilgili yasal ihtiyaçların belirlenmesi alanında KTMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın çalışmalarını yakınen bildiğini ve bu konuda tam bir güvene sahip olduğunu belirtmiş ve Odamızın çalışmalarının yasallaşması için destek olacağını belirtti. 2018 ve 2020 yıllarında KTMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın, Sn. Tolga Atakan’nın talimatı ile ve Sn. Kemal Bağzıbağlı’nın koordinatörlüğünde yaptığı çalışmaları için de Odamıza teşekkür etti.

Sempozyumda 6 Bildiri Sunuldu; 

  1. Trafikteki güvenlik zaafiyeti ve ölümcül etkileri örnekleri ile anlatılmış ve kazalardan ders alınarak AB ve Türkiye’nin de kabul ettiği regülasyonların yasallaşmasının gerekliliğini vurgulandı. Elektrikli araçların ithalinde herhangi bir regülasyon olmadığı, araçların verimli kullanım süreleri, şarj istasyonlarının güvenlik standartlarının ve donanımlarının belirlenmesi, enerji ihtiyacının karşılanabilirliği ve devamlılığı (solar enerji kullanımı) konularının çağdaş temellerde çözülmesi gerektiği belirtildi.
  2. Elektrikli araçlarla ilgili çağdaş teknoloji açıklanmış, ülkemizde tüketicinin de korunabilmesi için teknik uyarılarda da bulunulmuş, fosil yakıtlı araçlar ile elektrikli araçların ekonomik kullanılabilme durumlarını mukayese ederek, bilgilendirme yapılmış önerilerde bulunuldu.
  3. Elektrikli ve elektrikli hibrit araç teknolojileri teknik özellikleri hakkında bilgilendirme yapılarak, şarj istasyonlarının ülke için sahip olması gereken özelliği açıklanarak, V2G araçtan şebekeye enerji transferinin, ticari şarj istasyonlarının yenilenebilir enerji üretimine (solar) sahip olması ve depolama kabiliyeti olması hususları vurgulanarak, şarj istasyonlarındaki standartlar hakkında bilgi verilmiş ve öneri sunuldu.

Sempozyum program doğrultusunda tamamlandı.

(L.G.)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu