KıbrısManşetToplum

KTTB: Dünyadaki çocuklara barış içinde bir dünya için mücadele etmek bizlerin toplumsal görevi

20 Kasım dünya genelinde çocukların haklarını korunmak ve farkındalığının artırmak amacıyla “Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanır.

20 Kasım1989’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, tüm çocukların yaşama, sağlık, eğitim, korunma, düşünce özgürlüğü gibi haklara sahip olduğunu belirlemektedir. Bugün, tüm dünya da çocuk haklarının duyurulması ve savunulması için önemli bir gün olarak kutlanmaktadır.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), bu yıl Dünya Çocuk Hakları Günü’nün hüzünlü, endişeli ve kızgın şekilde kutlandığını belirtti.

KTTB, Gazze’de çocuklar acımasız şekilde okullarında, evlerinde ve tedavi aldıkları veya sığındıkları hastanelerde savaş suçu işlenerek öldürülmekte, katledilmekte olduğunu belirttiği açıklamasında, bu savaşın, katliamın en hızlı şekilde son bulmasını ve Gazzeli masum çocukların çocukluklarını yaşamaları gerektiğini açıkladı.

KTTB Yönetim Kurulu adına açıklamada bulunan Genel Sekreter Prof. Dr. Ceyhun Dalkan “Dünya Çocuk Hakları Günü” ile ilgili şu ifadelere yer verdi;

“Kıbrıs’ın kuzeyinde, çocukların en doğal hakkı olan eğitim, sağlık haklarına eşit erişimde çok ciddi sorunlar vardır. Depreme dayanıksız, alt yapısı yetersiz veya çamur içindeki konteynerlerde kamu eğitimi yetersiz şekilde sürdürülmeye çalışılmaktadır.

Giderek derinleşen ekonomik kriz, ailelerin azalan alım gücü nedeni ile çocuklarda beslenme yetersizlikleri artmaktadır. Denetimsiz artan nüfus ve alt yapısı yetersiz kamu hastaneleri nedeni ile sağlıkta hak ettikleri eşit hizmeti alamamaktadırlar.

Şubat ayında alınan yanlış aşı kararı nedeni ile en doğal hakları ve en önemli koruyucu sağlık hizmeti olan aşılamaya erişimde ciddi güçlükler devam etmekte, herhangi bir adım atılmamaktadır. Kıbrıs’ın kuzeyinde maalesef tüm çocuklarımıza hak ettikleri en doğal haklarını eşit ve adil şekilde sunamamaktayız.

Bugünün çocuklarının haklarını sonuna kadar savunmak, mutlu, sağlıklı ve güvenli bir çocukluk ile geleceğe başarılı, sağlıklı nesilleri taşımak biz erişkinlerin görevidir. Tüm dünyadaki çocuklara daha iyi ve barış içinde bir dünya için mücadele etmek bizlerin en önemli toplumsal görevlerindendir.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu