GenelKıbrısManşetSağlık

KTTB: “Hamile ve emziren kişiler covid-19 aşısı yaptırabilir” 

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, hamilelik ve emzirme dönemlerinde covid-19 aşılarının gebeliğin 3. ayından sonra yapılabileceğini aktarırken, hamilelerin, hamile olmayan kişilere kıyasla ciddi covid-19 hastalığı geçirme açısından risk altında olduğunu belirtti. 

KTTB, aşıların etki mekanizmasına bakıldığında, hamilelerde risk oluşturma ihtimalinin düşük olduğunu vurgularken, aşıların güvenliliği ve hamilelerdeki etkililiği konusundaki çalışmaların devam ettiğini aktardı.  

Hamile kişilerin aşı konusundaki soruları, Kadın Doğum veya Enfeksiyon Uzmanlarına danışarak giderebileceğini aktaran Tabipler Birliği, aşılanmış hamile ve bebeklerde yürütülen çalışmalarda, bebeklerde bakılan covid-19 antikor seviyelerinin yüksek olduğunu, gebelikte yapılan aşıların bebeği de koruduğunu belirtti. 

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde: 

“Hamile kişilerin, hamile olmayan kişilere göre ciddi COVID-19 geçirme riski daha yüksektir. Amerikan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Birliği (CDC), Amerikan Obstrektik ve Jinekoloji Derneği (ACOG), Royal College of Obstrectic & Gynecology (RCOG, UK) hamilelik sırasında, özellikle ilk trimesterden sonra (Gebeliğin 3. ayından) COVID-19 aşısı olunabileceğini belirtmektedir. Hamilelik sırasında COVID-19 aşısı yaptırmak sizi COVID-19’dan kaynaklanan ciddi hastalıklardan ve ölümden koruyabilir. Aşı olmayla ilgili aklınızda sorularınız varsa, Kadın Doğum veya Enfeksiyon uzmanı bir hekim ile iletişime geçiniz, internetten bilgi almak isterseniz aşağıdaki linklere bakabilirsiniz.   

“HAMİLELER, HAMİLE OLMAYANLARA KIYASLA DAHA ÇOK RİSK ALTINDA” 

Genel ciddi hastalık riski düşük olmasına rağmen, hamileler, hamile olmayan kişilere kıyasla ciddi COVID-19 hastalığı (hastaneye, yoğun bakıma yatma, solunum desteği ihtiyacı veya ölüm vb.) geçirme açısından anlamlı derecede risk altındadır.  

Ayrıca, COVID-19’lu hamilelerde, erken doğum riski ve gebelik komplikasyonları daha sık görülmektedir.  

Hamileyken COVID-19 aşısı yaptırıp yaptırmama konusunda kararsızsanız; 

COVID-19’a maruz kalma riskiniz, 

Kronik hastalığınızın olması, 

Aşının bilinen faydaları, 

Hamilelik sırasında aşıların güvenliği hakkında artan kanıtları göz önünde alarak kendi kararınızı verebilirsiniz.  

“GEBELİKTE YAPILAN AŞILAR BEBEĞİ DE KORUYOR”  

Aşıların etki mekanizmasına bakarak, hamilelerde risk oluşturma ihtimalinin düşük olduğuna vurgulanmaktadır. Fakat hamilelerde COVID-19 aşılarının güvenliği hakkında şu anda sınırlı veriler bulunmaktadır. Ayrıca, COVID-19 aşılarının güvenliğini ve hamilelerdeki, etkinliği konusundaki çalışmalar devam etmektedir.  

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Federal İlaç Dairesi (FDA), hamilelik sırasında COVID-19 aşısı ile ilgili yürüttüğü 120.000 kişiden oluşan veri toplama sonuçlarında, aşılanmış hamileler ve bebekleri için herhangi bir güvenlik endişesi saptamamıştır. Ayrıca bebeklerden bakılan COVID-19 antikor seviyeleri yüksek saptanmıştır, yani gebelikteki aşı bebeği de korumaktadır.  

“mRNA AŞI SONRASI ENFEKSİYON GEÇİRİLEMEZ” 

mRNA aşıları olan Moderna ve Pfizer-Biontech aşıları, COVID-19’a neden olan canlı virüsü içermez ve bu nedenle, aşı sonrası enfeksiyon geçirilemez. Ayrıca mRNA aşıları kişinin DNA’sı ile etkileşime girmez veya genetik değişikliklere neden olmaz, çünkü mRNA, DNA’mızın bulunduğu hücrenin çekirdeğine girmez.  

Sinovac aşısı, viral vektör tabanlı inaktif bir aşıdır. Viral vektör tabanlı aşılarda ilgili virus, zayıflatılarak etkisiz hale getirilir ve hastalık yapma yeteneği yoktur. Vücut, bu inaktif viruse karşı antikor üreterek bağışıklık sağlar. Bu yöntemle hazırlanan aşıların gebelikte kullanımı güvenli olarak bilinmektedir. Bu nedenle Sinovac’ın da olumsuz bir etkisi olması beklenmemekte, kullanımının güvenli olacağı düşünülmektedir. Fakat bilimsel veriler toplanmaya devam etmektedir.  

“EMZİREN ANNELER COVİD-19 AŞISI YAPTIRABİLİR” 

Emziren anneler ve bebeklerle ilgili yapılan çalışmalar kısıtlıdır. Fakat aşıların etki mekanizmasına bakıldığında, COVID-19 aşılarının emziren anneler veya bebekleri için bir risk olmadığı düşündürmektedir. Bu nedenle emziren anneler COVID-19 aşısı olabilirler. Son raporlar, COVID-19 aşısı olan emziren annelerin anne sütlerinde bebeklerini korumaya yardımcı olabilecek antikorlar olduğunu göstermiştir.  

Aşı Olmak Kişisel Bir Seçimdir 

Hamileyseniz, COVID-19 aşısını olabilirsiniz. Fakat aşılanma konusunda şüpheleriniz var ise, doktorunuz ile aşağıdaki konuları tartışarak kendi kararınızı veriniz:  

COVID-19’a neden olan virüse maruz kalma olasılığınız nedir? 

COVID-19’un sizin ve bebeğiniz için olası riskleri 

COVID-19 aşıları hakkında bilinenler: 

Vücutta koruma geliştirmek için ne kadar iyi çalışırlar? 

Aşının bilinen yan etkileri 

Hamilelik sırasında COVID-19 aşısının güvenliği hakkında sınırlı ancak artan bilgiler aşılamanın antikorları fetüse nasıl geçirebileceği. Son raporlar, hamilelik sırasında (çoğunlukla üçüncü trimesterde) COVID-19 aşısı alan kişilerin, fetüslerine doğumdan sonra korunmalarına yardımcı olabilecek antikorlar geçirdiğini göstermiştir. 

“AŞI SONRASI MASKE VE HİJYEN ÖNLEMLERİNE DEVAM ETMELİ” 

Aşılamadan sonra COVID-19’a karşı koruma önlemlerine devam ediniz:  

Maske 

Fiziksel mesafe 

Hijyen 

Kapalı mekanların etkin havalandırılması” 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu