KıbrısManşetToplum

KTTB, yazılı, görsel basın, yeni medya mensupları ve sosyal medya kullanıcılarını uyardı

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli büyük depremin ardından yaşanan travmayı, orta ve uzun vadede ortaya çıkabilecek etkilerini artırmamak veya azaltmak adına yazılı, görsel basın, yeni medya mensupları ve sosyal medya kullanıcılarının dikkat etmesi gereken noktalar ile ilgili açıklamada bulundu

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli büyük depremin ardından yaşanan travmayı, orta ve uzun vadede ortaya çıkabilecek etkilerini artırmamak veya azaltmak adına yazılı, görsel basın, yeni medya mensupları ve sosyal medya kullanıcılarının dikkat etmesi gereken noktalar ile ilgili açıklamada bulundu.

Açıklamanın tamamı:

“Depremle ilgili paylaşımlarda, yayıncılık ve psikososyal ilkeler doğrultusunda hassasiyet gösterilmelidir.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli büyük depremin etkileri yurdumuz üzerinde halen devam etmektedir. Normal rutinlerimize ve/veya yeni normalimize dönmeye çalıştığımız bu günlerde travmanın orta ve uzun vadede ortaya çıkabilecek etkilerini artırmamak ve/veya azaltmak adına KTTB olarak yazılı, görsel basın, yeni medya mensupları ve sosyal medya kullanıcılarının dikkat etmesi gereken noktaları bir kez daha vurgulamak isteriz.

“Depremden doğrudan etkilenen bireyler ya da yakınlarının konu ile bağlantısız özel yaşam öykülerinin aktarılmaması ve/veya dramatize edilmemesi.

Okulların ikinci döneminin açılacağı ilk gün olan 20.02.2023 Pazartesi günü, özellikle depremden birinci derecede etkilenmiş kişilerin ve/veya akrabalarının bulunduğu okullarda yapılacak tören veya anma toplantıları ve okul giriş çıkışlarını konu alan video veya fotoğraf çekimlerin mümkünse yapılmaması ya da yapılması elzemse örselenmeleri artırmayacak şekilde olmasına özen gösterilmesi.

Okullarda yapılan çekimlerde çocuk ve öğretmenlere dair görüntülerin etik ilkelere dikkat edilerek kişilerin kimlikleri ve içinde bulundukları hüzünlü durumları deşifre edilmeyecek mesafeden yapılması.

Her türlü resim ve video paylaşırken bu paylaşımlara çocuk, ergen ve yaşlıların bu yayınları gören olumsuz yönde etkilenebileceği ihtimali akılda tutularak yapılması.

Doğruluğu netleşmemiş, spekülatif bilgilerin paylaşılmaması.

Etkilenmiş bireylerin ve yakınlarının yıllar sonra bile bugün yapılan yayınlara ulaşabilmeye devam edeceğinin akılda tutulması!”

İşbirliğiniz ve yayıncılık ilkelerinize psikososyal ilkeleri de katıp hassasiyet gösterdiğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Saygılarımla,

Dr. Ayşe Zeki

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

KTTB Psikososyal Çalışma Grubu Temsilcisi”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu