DünyaEkonomiGenelManşet

Küba’nın umudu turizmde

Küba, kötü durumdaki ekonomiyi canlandırmak amacıyla 15 Kasım'dan itibaren sınırlarını açmaya ve turist kabul etmeye hazırlanıyor.

Küba, ekonomide yeniden bir canlılık sağlamak amacıyla 15 Kasım’dan başlayarak, şimdikinin aksine gelişte PCR testi istemeden aşamalı olarak turistlere kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Turizm Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “Küba’da aşılama sürecinin ilerleyişi, etkililiği ve kasım ayına kadar nüfusun yüzde 90’ından fazlasının aşılanması hedefi göz önüne alındığında sınırları 15 Kasım’dan başlayarak aşamalı olarak açmaya hazırlanıyoruz” dendi.

Aylardır Küba’ya yapılan uçak seferleri çok sınırlı kalıyordu. Sadece birkaç charter seferiyle az sayıda Kanadalı ve Rus turist, bu amaç için seçilen bazı kıyı bölgelerindeki tatil merkezlerine geliyordu.

Küba makamları halen, turistlerin PCR testi yaptırarak gelmelerini ve geldikten sonra havaalanında yeniden test yaptırmaları ve beş gün sonra yapılacak ikinci bir teste kadar karantinada kalmalarını talep ediyor.

Bakanlık, sınırlar tam olarak açıldığında yolcularla ilgili sağlık ve hijyen kurallarının yumuşatılmış olacağını ve sadece ateş ölçülmesi ve semptom gösterenlerin gözlem altında tutulmasıyla yetinileceğini belirtti.

Bakanlık, ayrıca teşhis testlerin rastgele yapılacağını, gelişte PCR testi istenmeyeceğini ve yolcuların aşı sertifikalarının geçerli olacağını bildirdi.

Küba’nın ana gelir kaynaklarından olan turizm, ülkeyi sınırları kısmen kapatmaya zorlayan koronavirüs salgını yüzünden 2020 mart ayından bu yana çökmüş durumda.

Küba, ocak-temmuz 2021 döneminde sadece 270 bin 639 turist ağırladı ki bu sayı 2020’nin aynı döneminde ülkeye gelen 1 milyon 239 bin 99 turistin ancak yüzde 21,8’ine karşılık geliyor.

Turizm gelirlerinden yoksun kalan Küba yönetimi, ithalatı kısmak zorunda kalmış, bu da gıda ve ilaç sıkıntısına yol açmıştı.

Koronaviruüse karşı Abdala ve Soberana adı verilen kendi Covid aşısını üreten Küba, nüfusun yüzde 92,6’sını kasım ayına kadar aşılamayı hedefliyor. Halihazırda halkın yaklaşık üçte biri aşılandı.

Aylardır vaka artışıyla karşı karşıya kalan Küba, 2-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerin aşılanması kampanyasını başlattı. Bu kampanyanın amacı, okulların yeniden açılabilmesini sağlamak.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanınmayan Küba aşıları, Amerikan şirketi Novavax ve Fransız Sanofi’nin üzerinde çalıştığı aynı teknik olan rekombinant bir proteine dayanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu