EkonomiGüney KıbrısManşet

Küçük ve ucuz daireler rağbette

Güney Kıbrıs Merkez Bankası daire ve konut fiyatlarında artış yaşandığını açıkladı

Güney Kıbrıs Merkez Bankası daire ve konut fiyatlarında artış yaşandığını açıkladı. 2020’nin 3’ncü ve 4’üncü çeyreğinde düşen fiyatlar, 2021’in 1’nci çeyreğinde arttı…

2020’DE CİDDİ DÜŞÜŞLER SAPTANMIŞTI

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, konut fiyatlarında iki çeyrek arka arkaya kaydedilen düşüşlerden sonra, 2021’in ilk çeyreğinde fiyatlarda dikkate değer oranda artış saptandı.

Konut Fiyatları Endeksi’nde yılın ilk çeyreği bazında hesaplanan yükselişin özellikle daire fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı vurgulandı. Kıbrıs Haber Ajansı’nın yayınladığı Güney Kıbrıs Merkez Bankası verilerine göre, fiyatlarda görülen artışlar alıcıların ve yatırımcıların pek çok kazada ev yerine daire satın alma tercihlerini yansıtıyor.

DAİRE FİYATLARINDA %1,2 ARTIŞ OLDU

Konuyla ilgili açıklamalara göre, Konut Fiyatları Endeksi (haneler ve daireler) 2020’in dördüncü çeyreğindeki %0,2 düşüş sonrası çeyrek bazda %0,5 artarken, bir önceki çeyreğe kıyasla %0,8’den %0,9’a çıktı. Merkez Bankası tarafından yapılan değerlendirmede, Konut Fiyatları Endeksi’ndeki bu artışın bir önceki çeyreğe kıyasla, daire fiyatlarında görülen %1,2 artıştan kaynaklandığı vurgulandı. Veriler ayrıca, aynı dönemde ev fiyatlarının ise %0.2 oranında marjinal arttığını da gösteriyor.

YEREL ALICILARIN EĞİLİMİ DEĞİŞTİ

Güney’de faaliyet gösteren emlakçılar, ülkenin dört bir yanında geçmişe kıyasla, yerel alıcıların daha küçük ve ucuz daireler ile evlere talep gösterdiğine işaret ediyor. Güney Kıbrıs Merkez Bankası’na göre, bu eğilim, alıcıların ilk konut satın alımı için yapılan devlet yardımlarından yararlanma çabası yanında, yazlık ev talebinden ya da kiralama (buy-to-let) amacıyla yatırım yapma talebinden kaynaklanıyor. Açıklanan veriler, özellikle Limasol ve Larnaka’daki tercihlerde daha küçük evlere doğru bir kayma olduğuna işaret ediyor. Diğer yandan sahil bölgelerinde lüks konutlara yönelik ilgide ciddi bir düşüş gözlemlendiği de bankanın değerlendirmeleri arasında yer alıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu