KıbrısManşetToplum

“Kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak görevimiz”

Güzelyurt Kurtuluş İlkokulu Yönetimi, Okul Aile Birliği, öğretmenleri ve velilerin desteği Kıbrıs Kültür Şöleni düzenlendi

Güzelyurt Kurtuluş İlkokulu Yönetimi, Okul Aile Birliği, öğretmenleri ve velilerin desteği Kıbrıs Kültür Şöleni düzenlendi.

“KIBRIS LEZZETLERİNİ TATTILAR”
Etkinlikte öğrencilere Kıbrıs köftesi, herse, hellim ve çörek dağıtıldı. Öğrenciler daha sonra ailelerin hazırladığı Kıbrıs Kültürüne ait yemek ve tatlıları tattılar. Zeytin ağacı yaprağı ile nazara karşı tütsülendiler. Okul müdürü Halil Mahmutoğlu yaptığı konuşmada, bu toprakların Mısırlılara, Asurlulara, Bizanslılara, İtalyanlara ve Anadolu’dan gelenlere, binlerce yıldır ev sahipliği yaptı” dedi. Bu toprakların tarihi ve kültürel değerleriyle her zaman bir adım önde olmasının nedenin, milletin kuşaktan kuşağa yaşattığı kültürel kimlik ve milli değerlerin özünde merhametin, paylaşmanın, kardeşliğin, dürüstlüğün ve adaletin barındırması olduğunu ifade eden Mahmutoğlu, insanların birbirinin kurdu değil, umudu olması gerektiğini belirtti.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMALIYIZ”
Bugün gelinen noktada, küresel kitle kültürü insanlığın zengin yerel kültürlerini ve bu kültürlere dayalı üretim biçimlerini tehdit ettiğini ve yerini almaya çalıştığını dile getiren Mahmutoğlu, maalesef insanlığın binlerce yılda ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı geleneksel kültürlerin, bugün büyük bir risk altında olduğunu ve bu risk karşısında öğretmenlerin ne denli büyük bir sorumluluğa sahip olduğunu, öğretmenler olarak iyi bildiklerini belirtti.

“ÇOCUKLARIMIZ KÜLTÜRÜMÜZÜ UNUTTU”
Çocuklarımızın, bizim kültürümüzde geleneksel oyunlar olan Saklambaç, Tutmaca, Ayak Taşı, Bezirgân Başı, Lingiri, Alaydan Malaydan ve İp Atlamayı bıraktıklarını, bilgisayar oyunları ve televizyon izlediklerini, yemeklerimizden ve tatlılarımızdan olan şeftali kebabı, pirohu, gullurikya, molehiya, hellim, turunç macunu ve ceviz macunu yemeyi bıraktıklarını ifade eden Mahmutoğlu, bunların yerini hamburger ve kola aldığını dile getirdi. Mahmutoğlu, Toplumların kültürel değerlerini kaybettiğinde, toplumun da kaybolacağını söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu