EkonomiManşetTürkiye

Kur Korumalı Mevduat’a dikkat!

Türkiye’de uzmanlar Kur Korumalı Mevduat’ın “canavara dönüştüğünü” savunuyor.

Türkiye’de uzmanlar Kur Korumalı Mevduat’ın “canavara dönüştüğünü” savunuyor.

KKM SADET ZİNCİRİNE DÖNÜŞTÜ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, kur korumalı mevduatın (KKM) “saadet zinciri”ne (Ponzi) dönüştüğünü öne sürdü. “KKM’deki mevduatlar 120 milyar dolara yükseldi, patlamaması için her seferinde daha büyük tavizler verilmesi gereken bir bombaya dönüştü” ifadesini kullanan Kara, Temmuz sonrası her hafta 8-10 milyar dolar geri dönüş olacağına dikkat çekti. Hakan Kara, sosyal medyadaki paylaşımında, “KKM adlı saadet zincirinin sonuna doğru yaklaşılıyor. Bu saatli bombanın önce büyümesinin durdurulması, sonra da kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi gerekiyor. Bu yapıda ısrar edilirse sonu hoş bitmeyecek” dedi.

KKM CANAVAR OLDU
Prof. Dr. Bilge Yılmaz da Aralık 2021’de yükselen dövizi frenlemek amacıyla uygulanmasına başlanan KKM’nin bir canavara dönüştüğünü ve Türkiye ekonomisini yutmasına az kaldığını ileri sürdü. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı da olan Bilge Yılmaz, sosyal medyada yer alan açıklamasında, “KKM bir canavara dönüştü ve Türkiye ekonomisini yutmasına çok az kaldı! Erdoğan iktidarının kendi eliyle yarattığı bu canavarın tek hedefi sahibinin, Erdoğan’ın, siyasi ömrünü uzatmak. Bugün devlet KKM adı altında dolara yüzde 36 faiz ödüyor. Akıllara zarar bu faiz hepimizin cebinden çıkıp dar bir grubun cebine giriyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN RİSK PRİMİ YÜKSELDİ
Bu arada, 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı seçimi için ikinci tur oylamaya gidecek olan Türkiye’nin risk primi, neredeyse son 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Türkiye’nin ABD doları cinsinden tahvilinin getirisi, aynı vadedeki ABD Hazine kağıdı getirisinin 661 puan üzerini gördü. Cumhurbaşkanı seçimi öncesi haftada risk primi 6 ay sonra 500’ün altına inerek, 456 baz puana gelmişti. Öte yandan, TL dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Geçen hafta piyasalarda 19.91’in üzerine çıkarak rekor kıran kur, haftayı 19.78’den kapatmıştı. Dolar/TL’de son günlerde volatilitenin arttığı görülüyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu