GenelKıbrısManşet

‘Kural tanımamazlık’ aldı başını gidiyor!

2023-2024 Adli Yıl başlangıcı için düzenlenen törende konuşan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in ortaya koyduğu veriler gündeme damgasını vurdu

2023-2024 Adli Yıl başlangıcı için düzenlenen törende konuşan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in ortaya koyduğu veriler gündeme damgasını vurdu

“ÜLKEDE EN BÜYÜK SORUN KURAL TANIMAMA”

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, ülkede hukuk, ceza, idari davaların sayısının azalmamasındaki en büyük nedenin yaygın hale gelen kural tanımamazlık olduğunu söyledi. Şefik, bunun kişilerin trafikte araba kullanma, gelişi güzel park etme alışkanlıklarından yola çöp atma, inşaat molozlarını ortada bırakma ve çevre kirletmekten görülebildiğini söyledi. Kişilerin kendilerini kuralların üzerinde gördüğünü ifade eden Şefik, kural tanımamanın sadece kişilerde değil idari mekanizmalarda da ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, örnekler verdi.

“KURAL TANIMAMAZLIK DAVA SAYILARINA DA YANSIYOR”

Şefik, kural tanımamanın örneklerinin Ağır Ceza Mahkemesi huzurundaki dava sayılarından görüldüğünü ifade ederek, tedbirsiz ve dikkatsiz fiil neticesinde ölüme sebep olma suçunun 2020 yılında 15, 2021’de 20, 2022’de 33 olduğuna işaret ederek, ağır ceza davalarının çeşitlerine bakıldığı zaman ise cinsel tecavüz, ırza geçme, çocuğun cinsel istismarı, 16 yaşından küçük çocuğa taciz gibi suçlarda da ciddi artış gözlemlendiğine dikkat çekti. Şefik, 2020 yılında bu sayı 38, 2021’de 36 iken 2022’de 63 olduğunu belirtti.

“MEVCUT DAVA SAYLARIYLA BAŞA ÇIKACAK YETERLİ YARGIÇ YOK”

Mahkeme huzurunda mevcut dava saylarıyla başa çıkacak yeterli yargıç bulunmadığına dikkat çeken Narin Ferdi Şefik, yargıçların yapabileceklerinden fazla dosya sayısıyla ezildiklerini vurguladı. Yargıç sayısının aynı kaldığını, dava sayıları yükseldikçe de davaların hızlı bir şekilde neticelenmesinin mümkün olamadığını ifade eden Şefik, bu durumda halkın yargıya olan güveninin azaldığını belirtti.

“ÜLKEYE GİRİŞ ÇIKIŞLAR KONTROL ALTINA ALINMALI”

Ülkeye giriş çıkışların kontrol altına alınması, öğrenci adı altında ülkeye araştırılmadan girmesi veya girdikten sonra ne tür faaliyetlerde bulunduğunun takip edilmemesinin doğru olmadığına işaret eden Şefik, bu konuda acil tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

“ÇOCUKLARIN TEHLİKELER KONUSUNDA EĞİTİLMESİ GEREK”

Çocukların ne tür tehlikelere maruz kalacakları konusunda eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Şefik, özellikle çocuklara karşı cinsel suçlarla ilgili acil tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu