DünyaEkonomiGenelManşet

Küresel bankacılık “Diken” üstünde!

ABD’de 3 bankanın bir hafta içinde kapanmasının ardından Credit Suisse krizi geldi. Domino etkisinden korkuluyor

Credit Suisse krizi ABD’den Avrupa’ya finansal piyasaların çalkalanmasına neden oldu. Devreye İsviçre Merkez Bankası girdi

Küresel finans sisteminde kredilerin kısılması ekonomileri resesyona sürükleyebilecek kredi sıkışıklığı krizi riskini artırdı

DOMİNO ETKİSİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR…

ABD’de üç bankanın bir hafta içinde kapanmasının ardından küresel finans sisteminin önemli bankalarından Credit Suisse krizinin gelmesi, küresel çapta endişelere yol açtı. Finans sistemindeki aktörler domino etkisinden korkarken, gelişmeler ve alınacak önlemler; büyük ekonomilerde (ve dolayısıyla gelişmekte olan ekonomilerde) resesyon endişelerini tırmandırdı. Credit Suisse’de büyük hissedarlarından birinin bankaya daha fazla yatırım yapmayı ‘kesin şekilde’ reddetmesinin tetiklediği kriz, İsviçre Merkez Bankası’ndan sağlanan 54 milyar dolarlık krediyle dün biraz hafifledi.

KRİPTOLAR DA ETKİLENDİ…

ABD’de geçen hafta önce SVB’ye ve iki gün sonrasında Signature Bank’a el koymasının ardından küresel bankacılık hisselerinde dalgalı işlemler görüldü. Banka iflaslarının ardından yatırımcılar 2008’deki küresel finansal krizi tetikleyen Lehman Brothers’a benzer bir durum görüleceği kaygısına kapıldı. Bu gelişmelere rağmen Avrupa Merkez Bankası faizleri 50 baz puan artırdı. Piyasalar birkaç gündür bankacılık sektöründeki krizlere odaklanırken, kripto para piyasaları da etkilendi. Kriptolarda yüzde 5’e yakın geri çekilmeler oldu.

KÜRESEL RESESYON ENDİŞESİ…

Credit Suisse Group AG’de tırmanan güven sorunu, bankaların kredilerini kısması ve bunun sonucunda ekonomileri resesyona sürükleyebilecek bir kredi sıkışıklığı krizi yaşanması riskini beraberinde getirdi. ABD bankalarının kapanmasının ardından yaşanan bu kriz, küresel ekonomik görünüme dair beklentilerin yeniden şekillenmesine neden oluyor. Ortaya çıkan en büyük risk, bankaların, ekonomilerin büyümesini destekleyecek krediler vermek yerine, kendi finansal durumlarına odaklanmaları ihtimali.

FİNANSAL KAZA…

Apollo Global Management Başekonomisti Torsten Slok, müşterileriyle paylaştığı notta, “Finansal bir kaza oldu ve daha sıkı kredi koşulları nedeniyle iniş olmayan senaryodan sert bir iniş senaryosuna geçiyoruz” dedi. Goldman Sachs’ın ekonomistleri de ABD’nin gelecek 12 ay içinde resesyona girmesi ihtimalini yüzde 25’ten, yüzde 35’e yükseltti. Yatırımcılar, merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için daha fazla faiz artışı yapmalarına dair beklentileri bırakırken, şimdi, resesyonla mücadele aracı olarak faiz indirimlerini çok geçmeden devreye sokmalarını bekliyorlar.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu