Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
DünyaEkonomiGenelManşet

Küresel çapta ev fiyatları yüzde 10,3 arttı

İngiltere merkezli uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank’ın 2021 Küresel Konut Fiyatları Endeksi açıklandı.

California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

İngiltere merkezli uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank’ın 2021 Küresel Konut Fiyatları Endeksi açıklandı.

Türkiye nominal fiyat artışlarında %59 ile liderliği yine kaptırmadı. Güney Kıbrıs 53’üncü sırada yer buldu

2021’DE GERÇEK FİYAT ARTIŞI %4,7 OLDU… Uluslararası Emlak Danışmanlık Şirketi Knight Frank’ın Küresel Konut Fiyatları Endeksi’ne göre 56 ülke ve bölgede Aralık 2020-Aralık 2021 döneminde yıllık fiyat artışı %10,3 oranında hesaplandı. Bu rakam, Mart 2005’ten (12 aylık dönemde) beri görülen en hızlı artış oldu. Ancak, son çeyrekte enflasyondan arındırılmamış nominal fiyat artışları ile reel (enflasyondan arındırılmış gerçek) fiyat artışları arasındaki makas arttı. Üçüncü çeyrekte %6,2 olan reel fiyat artışı, dördüncü çeyrekte %4,7’ye düştü. Salgının başladığı 2019’un son çeyreğinden bu yana konut fiyatları artışında ise Türkiye %108 ile lider, ardından Yeni Zelanda, Slovakya, Güney Kore, Amerika, Hollanda, Çekya, İsveç, Avustralya ve Lüksemburg geliyor

NOMİNALDA TÜRKİYE, REELDE AVUSTRALYA… Knight Frank verilerine göre Türkiye son açıklanan dördüncü çeyrek endeksinde de hem yıllık hem 6 aylık hem de 3 aylık dönemlerdeki fiyat artışlarıyla liderliği başka ülkeye kaptırmadı. Türkiye’de konut fiyatlarındaki yıllık nominal artış %59.6 oranında hesaplandı. Ancak, %36.08’lik enflasyonla hesaplanınca reel artış %17,3’e iniyor. Yıllık bazda sadece %21.8’lik nominal artış yaşanan Avustralya’da ise konut fiyatları reel bazda %17.5 artarken, kıta ülke diğer ülkelerin önüne geçti. Nominal veya reel açıdan bakıldığında konut fiyat artışında ilk 5 ülke değişmiyor. Bu ülkeler Türkiye, Yeni Zelanda, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Avustralya olarak sıralanıyor.

GÜNEY KIBRIS 53’ÜNCÜ SIRADA YER ALDI… Akdeniz’in en gözde gayrimenkul piyasalarından olan Güney Kıbrıs’taki konut fiyatlarındaki artışlar ise oldukça yavaş seyretmeye devam ediyor. Küresel Konut fiyatları endeksinde üçüncü çeyrekte kendisine 50’nci sırada yer bulan Güney Kıbrıs, dördüncü çeyrekte 53’ncü oldu. Güney’de Aralık 2020-Aralık 2021 periyodunda fiyat artışları nominal bazda %1.2 artarken, reel bazda %2.8 oranında azaldı. Güney Kıbrıs’taki gayrimenkul çevreleri, pandemi kaynaklı sıkıntıların aşılması halinde fiyatların ciddi oranlarda artmasını bekliyor. 2021’i nominal bazda ekside kapatan son üç ülke ise Malezya, Malta ve Fas oldu.

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu