DünyaManşet

Küresel ekonomide yeni bir hammadde sıkıntısı doğurabilir

Çin’in Tayvan’a kum ambargosu uygulaması, tedarik zincirinde yeni tehlike çanlarının çalmasına neden oldu

Çip üretim üssü Tayvan’ın üretmek için kuma, dünyanın ise çip tedariki için Tayvan’a ihtiyacı var. Dünyadaki üretimin yüzde 63’ünü tek başına karşılayan Tayvan’daki çip üretiminde olası bir aksaklık, tüketici elektroniğinden otomotive kadar birçok sektörde yaşanan krizi derinleştirebilir.

Çin ile Tayvan arasındaki gerilim ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a yaptığı ziyaret nedeniyle daha da arttı.

Çin Ticaret Bakanlığı, Tayvan’a yönelik uyguladığı yaptırımlar arasına kum ihracatının yasaklanmasını da ekledi. Açıklamada, Tayvan’ın 3 Ağustos tarihinden itibaren Çin ana karasından ikinci bir emre kadar kum alımı yapamayacağı belirtildi.

Gelişmeler sonrasında gözler yeniden yarı iletken çip üretimine çevrildi. Çünkü kum, içerdiği silisyum (yarı iletken madde) nedeniyle çip üretiminin omurgasını oluşturuyor. Kıyıları taşlık arazilerden oluşan Tayvan, çip üretmek için ihtiyacı olan kumu Çin’den gemilerle getiriyor. Tayvan’ın kum alamaması ve çip üretimini aksatması ise tüm dünyayı yeniden büyük bir ‘çip krizi’ ile karşı karşıya bırakabilir.

Cep telefonu, bilgisayar, tablet, elektrikli ev aletleri, otomobil gibi birçok ürünün üretimi aksayabilir.

YÜZDE 63’Ü TAYVAN’DAN

Çip üretiminin merkez üssü konumunda bulunan Tayvan, dünya üretiminin yüzde 63’ünü tek başına gerçekleştiriyor. TSMC, UMC, PSMC, VIS gibi dünyanın en büyük çip üreticilerinin fabrikası Tayvan’da bulunuyor.

Apple, AMD, Nvidia, MediaTek gibi teknoloji devlerine çip sağlayan TSMC tek başına dünya çip pazarının yüzde 54’ünü temsil ediyor. Diğer bir Tayvanlı üretici UMC de dünya çip pazarından yüzde 7 pay alıyor.

İşte bu büyüklükten dolayı, Tayvan’daki çip üretiminde meydana gelebilecek bir aksama dünya için tehdit oluşturuyor.

TSMC, UMC, PSMC, VIS, Apple, AMD, Nvidia, MediaTek, çip, Çin, Tayvan, yarı iletken, kum, TSMC, UMC,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu