DünyaEkonomiManşetToplum

Küresel ekonomiyi bekleyen tehlike!

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu, ancak faiz artışlarının büyümeyi yavaşlatacağını söyledi. Benzer bir görüşü ortaya koyan Wells Fargo da 2023’te faiz indirimlerinin gelebileceğini savundu

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu, ancak faiz artışlarının büyümeyi yavaşlatacağını söyledi. Benzer bir görüşü ortaya koyan Wells Fargo da 2023’te faiz indirimlerinin gelebileceğini savundu.

POWELL: YUMUŞAK İNİŞ MÜMKÜN AMA ZORLU

Fed Başkanı Jerome Powell, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, Portekiz’de düzenlenen “2022’de Merkez Bankacılığı” adlı panelde konuştu.

Powell konuşmasında faiz artışlarının büyümeyi yavaşlatacağını, büyümenin pozitif kalmasını umduklarını söyledi. Powell, “Ekonomide yumuşak iniş mümkün ancak zorlu olacak” dedi. Powell resesyona neden olmadan faiz artırmayı hedeflediklerini ve bunu başaracaklarına inandıklarını belirtti.

 

LAGARDE VE BAİLEY

BloombergHT’de yer alan habere göre ECB Başkanı Christine Lagarde düşük enflasyon ortamına geri dönülmeyeceğini belirtirken, enerjinin enflasyondaki yükselişte büyük etkisi olduğunu söyledi.

BoE Başkanı Andrew Bailey ise enflasyonu düşürmeyi hedeflediklerini ve enflasyonda kalıcı bir yükseliş olursa daha güçlü tepki vereceklerini ifade etti. Bailey gelecek ay 50 baz puanlık faiz artış ihtimalini dışlamadı ve “Daha fazlasını yapmamız gereken koşullar olabilir” dedi.

3 büyük merkez bankasının başkanı küresel çapta bir sorun haline gelen enflasyonu düşürmeye çabalıyor.

 

EKONOMİLER 2023’TE GERİLEYECEK

Öte yandan, benzer bir görüş de Wells Fargo dün yayınladığı raporda yer aldı. Raporda, uygulanan agresif para politikası sıkılaştırmalarının ve azalan tüketici satın alma gücünün ekonomik aktivite üzerinde yaratacağı baskıdan kaynaklı olarak küresel ekonomik büyümenin 2023 yılında keskin yavaşlama göstereceği vurgulandı.

2023 yılında küresel ekonomide büyümenin yüzde 1,7’ye gerileyeceğini tahmin eden Wells Fargo, çok sayıda büyük ekonomi ve özellikle ABD için bir resesyon olasılığının arttığını vurguladı.

 

FAİZ DÜŞÜRME GELEBİLİR

Wells Fargo raporunda “Merkez bankalarının çoğunun şahin oldukları bu yılın ardından gelecek yılın ikinci yarısında bazı merkez bankalarının sıkı para politikalarını kapatmaya başlamalarını bekliyoruz. ABD ve İngiltere’de resesyon ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faizleri düşürmeleri sonucunu getirebilir” ifadelerine de yer verdi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu