DünyaManşet

Küresel enerji dengesinde Rusya’dan yeni adım

Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrai, Rusya’dan Çin’e uzanacak ikinci bir doğalgaz boru hattının 2024’te başlayacağını ve hattın Moğolistan’ndan geçmesini beklediklerini açıkladı. Rus gazını Çin’e ileten ilk hat olan “Sibirya'nın Gücü” doğalgaz boru hattı 2019'da devreye alınmıştı.

Pandemi yılı 2020’nin ardından 2021’de açılmalarla birlikte başka bir boyutla gündemde ağırlığı öne çıkan enerji konusu, Ukrayna’daki savaşla birlikte her ülke için kritik bir konuma geldi.

Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar ve artan enerji fiyatları ile paralelinde yaşanan arz sıkıntıları ve iklim değişikliği olgusu, ekonomilerin seyri başta olmak üzere gündelik hayata da yön verir vaziyette.

Pandemi öncesinde de dünyada özellikle ticaret rotaları ve enerji hatları, farklı ülke ve ülke grupları ekseninde uzun yıllardır stratejik anlamda önemli tartışmalara neden olmaktaydı. Özellikle 2008 krizinin ardından gelişen ülkelerin küresel ekonomik aktivitenin canlanmasında üstlendiği pozisyonda, enerji tedariği belirleyici role sahip oldu.

YENİ HATTIN İSMİ “SİBİRYA’NIN GÜCÜ-2” OLACAK

2022’nin yarısı geride kalırken savaş nedeniyle özellikle Avrupa’nın enerjide Rusya’ya bağımlılığı öne çıktı. Enerji emtiasında rekorların görüldüğü zaman dilimini takiben yaşanan gelişmeler ekseninde, küresel büyümeye dair endişelerle bu kez düşüşlerin olduğu bir süreç başladı. Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrai’den ise önemli bir açıklama geldi. Başbakan Oyun-Erdene Luvsannamsrai, Rusya’dan Çin’e uzanacak ikinci bir doğalgaz boru hattının 2024’te başlayacağını ve hattın Moğolistan’ndan geçmesini beklediklerini açıkladı. Bir basın kuruluşuna verdiği demeçte, doğalgaz boru hattına “Sibirya’nın Gücü-2” adı verileceğini belirten başbakan, fizibilite çalışmalarının tamamlandığını da dile getirdi. Rusya’ya ilişkin yaptırımların söz konusu olduğu 2022’de Çin’in Rusya’dan petrol ithalatı ilk 6 aylık süreçte yüzde 60’ın üzerinde artış gösterdi. 2022’nin başlarında da Moğolistan Başbakan Yardımcısı Sainbuyan Amarsaikhan, projenin 2027-2028 yıllarında tamamlanacağını belirten açıklamalarda bulunmuştu.

2019 yılında Rus gazını Çin’e ileten “Sibirya’nın Gücü” adlı doğalgaz boru hattı devreye alınmıştı. 50 milyar euroluk maliyeti ile bu proje tarihteki en maliyetli boru hattı olarak kayıtlara geçmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu