DünyaEkonomiKıbrısManşetTürkiye

Küresel enflasyon beklentisi korkuttu

Ekonomistler küresel enflasyonun bu yıl ortalama %7,7 olacağını tahmin ediyor

Türkiye’de yılsonunda enflasyonun %70 olması bekleniyor. KKTC için herhangi bir tahmin yapılmadı.

KÜRESEL ENFLASYON BEKLENTİSİ

Ekonomistler tüm dünyada bu yıl enflasyon oranlarının çok yüksek seviyede kalacağını, küresel enflasyonun bu yıl ortalama %7,7 olacağını tahmin ediyor. Ifo Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü ile İsviçre Ekonomi Politikaları Enstitüsü tarafından ortaklaşa hazırlanan ve 100’den fazla ülkeden katılımcının yer aldığı Ekonomi Uzmanları Anketi (EES) sonuçları açıklandı. Ifo Araştırmacısı Niklas Potrafke anket sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Enflasyon dünyanın her yerine ulaştı ve burada kalacak. 2022 yılında beklenen enflasyon oranı Dünya Bankası’nın 2010-2019 dönemi için bildirdiği orandan yaklaşık beş puan daha yüksek” dedi.

ENFLASYON YÜKSEK KALACAK

Katılımcılar önümüzdeki yıllarda da yüksek enflasyon oranları öngörüyor. Ankete katılanlar 2023 ve 2026 yıllarına ilişkin küresel enflasyon oranlarının sırasıyla ortalama %6,2 ve %4,5 olmasını beklediklerini söyledi. Tahminler bu yıl için öngörülere kıyasla düşük olsa da yine de Dünya Bankası’nın 2010-2019 dönemi için bildirdiği %2,7’lik rakamın oldukça üzerinde bir oran olarak ortaya çıkıyor. 2022 için beklentiler bölgeden bölgeye önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Oranlar Güney Amerika, Kuzey ve Doğu Afrika ile Batı, Orta Asya’da %20’nin üzerinde, Kuzey ve Orta Amerika, Avrupa’nın büyük bir kısmı, Doğu, Güneydoğu Asya, Okyanusya ile Güney Afrika’da %10’un altında görülüyor.

TÜRKİYE’DE BEKLENTİ %70

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran’da yıllık enflasyon %78.62 oldu. Bu son 24 yılın en yüksek enflasyon oranı olarak kayıtlara geçti. TÜİK’e göre, bir önceki aya kıyasla Haziran ayı enflasyonu ise %4.95 olarak gerçekleşti. Ancak, Türkiye’de faaliyet gösteren Enflasyon Araştırma Grubu ise Haziran ayı enflasyonunu yıllık %175,55 olarak duyurdu. ENAG’a göre aylık bazda ise enflasyon %8,3 olarak gerçekleşti. Reuters’in yaptığı ankete göre Türkiye’de yılsonu enflasyon beklentisi %69,5 civarında.

KKTC’DE %100’Ü GEÇTİ

KKTC’de ise İstatistik Kurumu’nun verilerine göre yıllık enflasyon %110,42 oranında saptandı. Gıda enflasyonunun yıllık bazda %127’yi bulduğu ülkede, yılsonu enflasyonunun bu artış hızıyla %120’yi aşabileceği iddia ediliyor. Ancak, Türkiye’ye bağlı etkiler nedeniyle, bu ülkedeki olası bir düşüşün KKTC’de yıllık enflasyonu %100’ün altına çekebileceği belirtiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu