DünyaEkonomiManşetToplum

Küresel konut krizi büyüyor

Verilere göre dünya genelinde 1.8 milyardan fazla insan yeterli konuta sahip değil

Verilere göre dünya genelinde 1.8 milyardan fazla insan yeterli konuta sahip değil.

 

HER YIL 15 MİLYON KİŞİ EVSİZ
Küresel konut krizinin giderek yayıldığı belirtiliyor. Birçok farklı ülkenin şehirlerinde evsizlik had safhada ve konut maliyeti endişe verici bir oranda artmaya devam ediyor. Verilere göre dünya genelinde 1.8 milyardan fazla insan yeterli konuta sahip değil, her yıl tahminen 15 milyon kişi zorla evinden çıkartılıyor ve 150 milyon kişi de evsiz olarak hayatını sürdürüyor.

260 TRİLYON DOLARLIK GAYRİMENKUL
Verilere göre, evsizlik artmaya devam ederken gayrimenkulün de değeri artıyor ve bu durum da konuta en çok ihtiyaç duyanların konuta erişimini giderek zorlaştırıyor. Küresel çapta konut amaçlı gayrimenkullerin değeri 260 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. Bu rakam, küresel çaptaki gayri safi yurtiçi hasılasından (GSYİH) birkaç katını aşarken, bu gayrimenkullerin yatırımcılarına hala çok para kazandırdığı tahmin ediliyor.

KONUT FİNANSAL ARAÇ
Uzmanlara göre, konut krizi öncekilere hiç benzemeyen bir nitelik taşıyor. Finansallaşma olarak bilinen konutun finansal bir araç olarak kullanılması; konutlara, bir insan hakkı ve onurlu bir yaşamın temeli olarak değil, bir meta olarak öncelik tanıyor. Hükümetler; ekonomik aktörlere fayda sağlayan düşük faiz oranları, tercihli vergi uygulamaları ve niceliksel/parasal genişleme politikaları sunarken kiracılar için neredeyse hiç koruma sağlamıyor. Dünya genelinde milyonlarca ev boş tutulup milyonlarca insan sokaklarda uyurken, evlerin değeri de artıyor.

HAFTADA BİR PARİS İNŞA EDİLİYOR
Uzmanlar ayrıca, inşa edilen yapılar ve imar alanlarının, 2020 yılında küresel sera gazı emisyonlarının %37’sini oluşturduğunu da hatırlatıyor. Dünya genelinde yaklaşık 255 milyar metrekare bina bulunduğu belirtilirken, her yıl yaklaşık olarak 5,5 milyar metrekare bina inşa ediliyor. Bu miktarın her hafta Paris büyüklüğünde bir şehir inşa etmekle eşdeğer olduğu hesaplandı. Küresel karbon bütçesini 11 yıl içinde tüketme yolunda ilerliyoruz ve inşaat endüstrisi, bu sürecin büyük bir parçasını oluşturuyor.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu