DünyaEkonomiGenelManşetToplum

Küresel piyasada enflasyon sıkışması

Küresel konut fiyatlarındaki artış 8 yılın en düşük seviyesine kadar geriledi.

Küresel konut fiyatlarındaki artış 8 yılın en düşük seviyesine kadar geriledi.

 GIYNIK-ÖZEL


FİYATLAR BASKI ALTINDA
Tüm dünyada merkez bankaları enflasyonu dizginlemeye çalışırken dünya çapında konut fiyatları da baskı altında. İngiltere merkezli uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank’ın 2023 Birinci Çeyrek Küresel Konut Fiyat Endeksi’nin kapsadığı 56 pazardaki ortalama yıllık fiyat artışı, önceki çeyrekte %5.7’den 2023’ün ilk çeyreğine kadar on iki ayda %3.6’ya geriledi. Endeks, 2015’in üçüncü çeyreğinden bu yana en yavaş yıllık yükseliş oranlarını kaydetti.

YAVAŞLADI ANCAK ARTIYOR
Küresel emlak piyasasındaki son veriler, yıllık fiyat artışında önemli bir yavaşlama olduğunu ortaya koyarken, üç aylık büyümede ise iyileşme görüldü. Küresel konut fiyatları 2022’nin son üç ayında %0.6 daraldı, ancak 2023’ün ilk üç ayında %1.5 artış gördü. Knight Frank’ın uzmanlarına göre, tek başına bu tersine dönüş, küresel piyasaların iyileşmeye hazır olduğu anlamına gelmiyor. Ancak yine de sınırlı arz ve yeni konut inşaatına rağmen güçlü ve düşmeyen talep, birçok pazarda yüksek fiyatları desteklemeye devam ediyor.

ENFLASYON VE FAİZLER ETKİLİ OLACAK
Uzmanlara göre enflasyon ve faiz oranlarının seyri, önümüzdeki 18 aylık dönemde küresel konut fiyat artışının temel belirleyicisi olacak. Birleşik Krallık şu anda enflasyonun yükselmeye devam ettiği tek G7 üyesi ülke. İngiltere Merkez Bankası, önümüzdeki aylarda para politikasını daha da sıkılaştırması gerekeceği yönündeki beklentileri geriletmek için çok az şey yaptı. Capital Economics’e göre bu, faiz oranının bu yıl “en az” %5.25’lik bir zirveye ulaşacağı, 2024’ün ikinci yarısına kadar düşüşün pek olası olmadığı anlamına geliyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu