DünyaKıbrısManşet

Küresel piyasalar Powell kararı sonrası faiz artışını fiyatlıyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın Fed Başkan adayı olarak Jerome Powell’ı ilan etmesinin ardından piyasalarda Fed’in gelecek yıl Haziran ve kasımda 25’er baz puan faiz artıracağı fiyatlanmaya başladı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Fed Başkan adayı olarak Jerome Powell’ı ilan etmesinin ardından piyasalarda Fed’in gelecek yıl Haziran ve kasımda 25’er baz puan faiz artıracağı fiyatlanmaya başladı.

Cuma günkü fiyatlamalarda ikinci artırımın aralık ayında yapılacağı öngörülüyordu. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de parasal desteklerin geri çekilmesinin hızlandırılmasının Federal Açık Piyasa Komitesi’ne 2022’de hareket alanı yaratacağını söyledi.

ABD’de hisse senetleri karışık seyretti, tahvillere satış geldi. S&P 500 enerji ve finansal sektör hisseleri öncülüğünde yeni bir rekora ilerledi ancak sonra günü yüzde 0,32 düşüşle tamamladı. Nasdaq 100 endeksi de kapanışına doğru teknoloji hisselerine gelen satışla yüzde 1 geriledi.

Asya’da da bu sabah görünüm karışık. Çin CSI 300 yükselirken, Hong Kong Hang Seng yüzde 1 düşüşte. Japonya piyasaları tatil nedeniyle kapalı.

ABD’de 2 ve 7 yıllık tahviller pazartesi günü düşerken, bu tahvillerin faizi 2021’nin en yüksek seviyelerine çıktı.

Tahvil getirilerinin yükselişinde Pazartesi günü ABD Hazinesi’nin gerçekleştirdiği 2 ve 5 yıllık tahvil ihalelerine düşük talep gelmesi de etkili oldu.

ABD 2 yıllık tahvil getirisi 8 baz puan artışla yüzde 0,58’e çıktı. 10 yıllık tahvil getirisi de dün yaklaşık 8 baz puan yükselişle yüzde 1,62’nin üzerinde kapandı.

DOLARDA YÜKSEK SEYİR

Biden’ın Powell’ı Fed Başkanı adayı olarak açıklaması ABD’de para politikasının daha hızlı sıkılaştırılacağına yönelik pozisyonları artırırken, dolar Japon yeni karşısında 4 yılın zirvesine çıktı.

Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah 1.185 ile 14 ayın en yüksek seviyesinden işlem görüyor.

Bloomberg’e konuşan konuya yakın kaynaklara göre ABD Başkanı Biden’ın bugün Hindistan, Japonya ve Güney Kore ile birlikte stratejik petrol rezervlerini serbest bırakacağını açıklaması bekleniyor.

OPEC+ yetkilileri ise bu yönde bir adım atılması halinde gelecek haftaki üretim artış planlarını gözden geçirmek zorunda kalabileceklerini açıkladı.

BİDEN’IN ADAYI POWELL

ABD Başkanı Joe Biden, Fed Başkanı Jerome Powell’ı görevine bir dönem daha devam etmesi için aday gösterirken, Powell’ın yerine Fed Başkanı olarak aday gösterilmesi gündeme gelen Fed Guvernörü Lael Brainard’ı başkan yardımcısı adayı olarak seçti.

Karar pazartesi akşamı Beyaz Saray tarafından duyuruldu. Brainard’ı destekleyen ve gevşek para politikaları ile regülasyonlar konusunda Fed Başkanı’nı eleştiren bazı demokratları hayal kırıklığına uğratsa da, Powell’ın görevine devam etmesine Senato’nun sorunsuz şekilde onay vermesi bekleniyor.

Kararın açıklanmasının ardından açıklama yapan Biden, Powell’ın Fed’i yönetmek için doğru isim olduğunu söyledi.

Biden, “Fed’in görevi iki kilit hedefi dengelemek. Birincisi olabildiğince fazla Amerikalı’nın çalışmasını sağlamak için azami istihdam hedefine ulaşmak. İkincisi enfasyonu düşük ve dengeli tutmak.

Bu hedeflere ulaşmak için sabır, yetenek ve bağımsızlık gerekli” diye konuştu. Fed’de istikrar ve bağımsızlığa ihtiyaç olduğunu söyleyen Biden, “Jay (Powell) Fed’de değer verdiğim bağımsızlığı ispatladı. Bir önceki yönetim döneminde benzeri görülmemiş bir siyasi müdahaleye direndi” dedi.

Yine kararın ardından Beyaz Saray’da açıklama yapan Powell da istihdamı artırmak ve yükselen enflasyonla mücadele etmek için Fed’in elindeki araçları kullanacaklarını belirtti.

Powell, “Yüksek enflasyonun ailelerin durumunu zorlaştırdığını biliyoruz, özellikle de gıda, barınma ve ulaşım gibi zorunlu ihtiyaçlarının artan maliyetlerini karşılamakta zorlanan aileleri.

Araçlarımızı hem ekonomiyi ve güçlü istihdam piyasasını desteklemek hem de enflasyonun kemikleşmesini önlemek için kullanacağız” ifadelerini kullandı. Powell’ın ardından söz alan Brainard da enflasyonun aşağı çekilmesi gerektiğine işaret etti.

Renaissance Macro’dan Neil Dutta Powell ile Brainard’ın para politikası yaklaşımının çok da farklı olmadığını, Powell’ın bu açıklama sonrası şahinleşmesini beklemediğini belirtti.

Wells Fargo Securities’den Michael Pugliese de kararların Fed’in para politikalarında değişiklik yaratmayacağını öngördü.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu