DünyaKıbrısManşet

Küresel piyasalar varlık açıklamalarını bekliyor

Bu hafta merkez bankalarından gelecek haberlere odaklanan hisse senedi endeksleri bugüne karışık bir görünümle başladı.

Bu hafta merkez bankalarından gelecek haberlere odaklanan hisse senedi endeksleri bugüne karışık bir görünümle başladı.

Asya’da Japon Nikkei, Çin CSI 300 düşerken; Hong Kong Hang Seng endeksi.

ABD Borsaları haftanın ilk işlem gününde yeni zirvelerinden kapandı. S&P 500 yüzde 0,18, Nasdaq 100 yüzde 0,35 yükseldi. Dow Jones pazartesi günü ilk kez 36 bin seviyesine çıktı. Yükselişte açıklanan güçlü bilançoların, enflasyon ve sıkı para politikası endişelerini gölgede bırakması etkili oldu.

S&P 500’de üçüncü çeyrek bilançosunu açıklayan şirketlerin yüzde 80’inden fazlası Wall Street’teki tahminlerin üzerinde kâr elde etti.

Öte yandan Pazartesi günü açıklanan verilere göre ülkede Markit imalat PMI endeksi Ekim’de beklentileri karşılayamadı.

Çarşamba akşamı açıklanacak Fed kararları öncesi ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,55’in hemen altında yatay, Bloomberg Dolar Endeksi de 1.160,5 seviyesinde fazla değişim göstermedi.

BLOOMBERG ANKETİNDE FED BEKLENTİLERİ

Bloomberg’in ekonomistlerle düzenlediği ankete göre Fed’in enflasyon endişeleri nedeniyle dev varlık alım programını azaltacağını açıklaması bekleniyor.

Bloomberg’in konuştuğu 49 ekonomistin büyük bir çoğunluğu Fed’in varlık alım azaltımını kasımda başlatıp 2022 ortalarına kadar sonlandıracağını ve bunu ABD tahvillerinde aylık 10 milyar dolar, ipoteğe dayalı menkul kıymetlerde de aylık 5 milyar dolar azaltımlar halinde yapacağını öngörüyor.

Faiz artırımlarının 2022’de başlayacağını öngören ve 2023’te bekleyen ekonomistlerin sayısı birbirine oldukça yakın çıkarken, artırımların 2023 başında başlayacağını düşünen az sayıda katılımcı faizin 2024 sonuna kadar yüzde 1,75 olacağını tahmin etti.

Faiz kararı açıklayan Avustralya Merkez Bankası (RBA) da enflasyonda yaşanan yükseliş nedeniyle yüzde 0,1 seviyesindeki Nisan 2024 tahvil getiri hedefini ortadan kaldırdı ve faiz artırımlarını öngörülen önce gerçekleştirebileceği sinyalini verdi.

RBA Başkanı Philip Lowe kararın açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Daha yüksek enflasyon ve daha düşük işsizlik beklentileri nedeniyle piyasa faizlerinin tırmandığı göz önüne alındığında, Avustralya’da faizlerin genel yapısını aşağıda tutacak getiri hedefinin etkinliği azalmış oldu” dedi.

Kararın ardından ülkede 3 yıl vadeli tahvil getirisi 7 baz puanlık yükselişi silerek 5 baz puan düştü ve yüzde 0,96’ya indi. Bu düşüşte RBA’in faiz artırımı konusunda sabırlı davranacağını açıklaması etkili oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu