DünyaKıbrısManşet

Küresel piyasalarda ABD enflasyonunun yankıları sürüyor

ABD’de 31 yılın en yüksek enflasyon verisinin ardından, Fed’in varlık alım azaltımını hızlandırabileceği ve faiz artırımlarını öne çekebileceği beklentileri küresel piyasalarda fiyatlamalara etki eden ana unsur oldu.

ABD’de 31 yılın en yüksek enflasyon verisinin ardından, Fed’in varlık alım azaltımını hızlandırabileceği ve faiz artırımlarını öne çekebileceği beklentileri küresel piyasalarda fiyatlamalara etki eden ana unsur oldu.

Verinin açıklandığı Çarşamba günü S&P 500 endeksi yüzde 0,82 ile bir ayın en sert düşüşünü yaşadı.

S&P 500’de işlem gören 11 ana sanayi grubunun 8’i düşerken, enerji ve bilgi teknolojileri sektörleri bu harekete öncülük etti. Bir ara %2’ye yakın düşüş kaydeden Nasdaq 100 endeksi de %1,44 kayıpla günü tamamladı.

Tahvil getirilerindeki yükseliş de hem Borsalardaki düşüşte hem de ABD Hazinesi’nin 30 yıllık tahvil ihalesinde getirinin daha yüksek olmasında etkili oldu.

Piyasalar ABD’de enflasyonun daha kalıcı olabileceğini de fiyatlamaya başladı. ABD’de 5 yıl vadeli enflasyon korumalı tahviller ile aynı vadeli Hazine tahvillerinin getiri farkı (başabaş oranı) yaklaşık 14 baz puan artışla rekor seviyesi olan %3,13’e çıktı. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin getiri farkı da kısa taraftaki getirilerin tırmanışa geçmesiyle Çarşamba günü 97 baz puana kadar geriledi.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi dün 11 baz puan yükselişle %1,55’e çıkarken, ülkede tahvil piyasası bugün Veterans’ Day nedeniyle işleme kapalı.

Çarşamba günü %0,90 ile Haziran 2020’den bu yana en hızlı günlük yükselişini ortaya koyan Bloomberg Dolar Endeksi, sınırlı da olsa tırmanışını sürdürüyor.

Bu sabah Asya borsaları ve ABD vadeli endeksleri karışık bir görünüm sergiliyor.

PETROL STOKLARINDA SÜRPRİZ

Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) Çarşamba günü akşam açıkladığı verilere göre, ABD’de ham petrol stokları geçen hafta beklenmedik bir şekilde 1 milyon varil artış kaydetti.

Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü (API) aynı dönem için 2,5 milyon varillik bir düşüş açıklamıştı.

Petrol piyasalarında bir yandan da Biden yönetiminin yükselen fiyatlara nasıl müdahale edeceği de tartışılıyor.

Fiyatlar geçen ay 7 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, benzin fiyatlarını da beraberinde yukarı çekmiş, ülkedeki enflasyon endişelerini tırmandırmıştı.

Bu hafta, 7’si iklim değişikliği konularındaki hassasiyetleriyle bilinen, 11 Demokrat senatör Biden’a mektup yazarak, ülkenin Stratejik Petrol Rezerv’i kullanılarak ve hatta ihracatı askıya alarak ülkedeki ailelerin ve küçük işletmelerinin üzerindeki benzin fiyatı baskısını azaltmasını istediler.

Öte yandan Biden, ekonomi danışmanlarından enerji fiyatlarını düşürmenin yollarını araştırmalarını ve Federal Ticaret Komisyonu’ndan (FTC) da “Herhangi bir piyasa manipülasyonu ya da fahiş fiyat uygulaması olup olmadığını” belirlemesini istedi.

Bu arada Citigroup Inc. analistlerine göre ABD, gelecek yılki 20 milyon varillik satışı öne çekerek Stratejik Petrol Rezervi’nden 45-60 milyon varil petrolü serbest bırakabilir.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu