DünyaKıbrısManşet

Küresel piyasalarda dikkatler Biden-Şi görüşmesinde

Küresel piyasalar ABD ve Çin liderlerinin görüşeceği yeni haftanın ilk işlem gününe karışık bir seyirle başladı.

Küresel piyasalar ABD ve Çin liderlerinin görüşeceği yeni haftanın ilk işlem gününe karışık bir seyirle başladı.

Asya’da Çin ve Japonya’da açıklanan veriler takip edildi. Öte yandan Çin Merkez Bankası piyasalara orta vadeli fonlama imkanı üzerinden 1 trilyon yuan ($157 milyar) enjekte etti.

Japon Nikkei yükselirken, Çin CSI 300 ve Hong Kong Hang Seng endeksleri sırasıyla geriledi. Bloomberg Dolar Endeksi son 3 haftayı da yükselişle tamamladı. Geçen haftanın tamamında yüzde 0,72 yükseldi.

ABD ENDEKSLERİ CUMA GÜNÜ POZİTİF KAPANMIŞTI

Wall Street endeksleri Cuma gününü yükselişle tamamlamıştı. Dow Jones yüzde 0,50, S&P 500 yüzde 0,72, Nasdaq 100 de yüzde 1,04 yükselmişti.

Ancak endeksler haftalık bazda bakıldığında ekside kapandı. Bu sabah vadeli işlemlerde görünüm karışık. ABD 10 yıllık tahvilleri cuma günü düştü ve 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,56’nın üzerinde kapandı, 30 yıllık tahvil getirisi de 3 baz puan artış kaydetti.

BİDEN-Şİ SANAL ORTAMDA GÖRÜŞECEK

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping bugün sanal ortamda bir araya gelerek iki ülke arasındaki ilişkileri görüşecek. TSİ 15:45’te gerçekleşmesi beklenen görüşmede Tayvan ve Çin’in ekonomi politikalarının ele alınması beklense de ABD’nin Çin’e uyguladığı tarifelerin kaldırılmasının masaya gelmesi beklenmiyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, iki liderin ABD ile Çin arasındaki rekabet konularını ele alacağını, görüşmede aynı zamanda iki ülke arasındaki muhtemel işbirliği alanlarının da değerlendirileceğini kaydetti.

ABD ve Çin arasındaki tansiyon son dönemde, Tayvan’daki son gelişmeler, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Hong Kong’daki insan hakları ihlallerine ilişkin tartışmalar ve Çin’in ABD teknolojilerinin satışına yönelik kısıtlamaları sonucu yükselmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e uygulanan tarifeleri yükseltmiş, ticaret savaşı olarak adlandırılan süreç 2019’daki müzakelerle son bulmaya yaklaşmıştı.

Ancak iki ülke ilişkileri pandeminin başlaması ve ilk kez Çin’de ortaya çıkan hastalığın kökenine dair tartışmalarla ilişkiler yine gerilmişti.

Şi’nin, İskoçya’nın Glasgow kentinde ay başında düzenlenen İklim Zirvesi’ne katılmaması nedeniyle Biden-Şi görüşmesi ileri bir tarihe ertelenmişti. Biden ve Şi bu yıl iki kez telefonda görüştüler.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu