DünyaKıbrısManşet

Küresel piyasalarda düşük hacim

ABD’de ekonomik toparlanmanın, omikron varyantının yayılmaya devam etmesine karşın sürdüğüne işaret eden verilerle Wall Street endeksleri Perşembe günü rekor seviyelere yükseldi.

ABD’de ekonomik toparlanmanın, omikron varyantının yayılmaya devam etmesine karşın sürdüğüne işaret eden verilerle Wall Street endeksleri Perşembe günü rekor seviyelere yükseldi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,62 yükselişle 4.725,9 puana çıkarken, Nasdaq 100 yüzde 0,79 artıda kapandı.

Güçlü ABD verileri ile İngiltere’deki bir çalışmanın Omikron varyantı kaynaklı hastaneye kaldırılma ihtimalinin yüzde 50-yüzde 70 daha düşük olduğunu ortaya koyması yükselişlerde etkili oldu.

Asya’da Japon Nikkei, Hong Kong Hang Seng sınırlı yükselirken, Çin CSI 300 düşüyor. Japonya’da taze gıda hariç tüketici fiyatları kasım ayında yıllık yüzde 0,5 ile yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesinde ve beklentilerin üzerinde arttı.

Altının ons fiyatı dün bir ayın en yüksek seviyesine yaklaşırken, ham petrolün varil fiyatı aralıksız üç günde yüzde 8 yükseldi.

Bitcoin finansal piyasalardaki iyimser algı ile iki haftadan uzun bir süredir gördüğü en yüksek seviye olan 51 bin dolara çıktı.

Bugün Noel tatili nedeniyle ABD’de piyasaların işleme kapalı olması nedeniyle işlem hacimlerinin düşük olduğu görülüyor.

RALLİ SÜRECEK Mİ?

Yurt dışı Borsalarda haftalardır devam eden yüksek oynaklık, yılın son günlerine girilmesiyle yerini sakin bir havaya bırakıyor.

Ancak Aralık ayında yaşanan satışların büyük bir bölümü hedge fonlarından gelirken, son 10 yılda büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinde görülen en oynak yıl sonlarından biri yaşandı.

Morgan Stanley verilerine göre son birkaç haftada hedge fonların pahalı teknoloji hisselerindeki net pozisyonları yaklaşık 4 yüzde puan düşüşle 2020 ortalarından bu yana en düşük seviye olan yüzde 14’e geriledi.

Aynı dönemde risk alma iştahında düşüş yaşanırken, bu durum, Bank of America Corp.’un son anketinde de kendisini gösterdi.

Ankete göre, küresel fon yöneticileri bu ay nakit pozisyonlarını Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı ve hisse pozisyonlarını da 13 ayın en düşük seviyesine düşürdü.

Buna karşın Nasdaq 100 endeksi bu ay yüzde 1, yıl başından bu yana da yüzde 27’ye yakın artıda. Son üç işlem gününde aralıksız yükselen S&P 500, önceki hafta yaşadığı kaybın büyük bölümünü telafi etti.

Her ne kadar piyasalarda omikron varyantının seyri ve merkez bankalarının enflasyonla nasıl mücadele edeceğine dair belirsizlik sürse de, S&P 500 endeksi yıl başından bu yana yüzde 26’ya yakın yükselmiş durumda.

Cantor Fitzgerald Türev İşlemler Direktörü Eric Johnston’a göre “bildiğimiz boğa piyasasının sonuna gelindi.” Johnston, “Sistemden çekilen likidite ve Fed’in sıkı politikası risk alma iştahı için karşıdan esen rüzgar olacak” değerlendirmesini yaptı.

Ancak Marko Kolanovic liderliğindeki JPMorgan Chase & Co. stratejistleri yeni yılda güçlü bir ralli öngörürken, Morgan Stanley Investment Management Kıdemli Portföy Yöneticisi Andrew Slimmon da şu anda riskten kaçışın bir hata olabileceği öngörüsünde bulundu.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu