DünyaKıbrısManşet

Küresel piyasalarda düşük iştah

Çin’de açıklanan enflasyon verileri küresel ekonomiye ilişkin endişeleri artırırken, Borsalar güne düşüşle başladı.

Çin’de açıklanan enflasyon verileri küresel ekonomiye ilişkin endişeleri artırırken, Borsalar güne düşüşle başladı.

Bu sabah Asya’da, Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 endekslerinde yüzde 1’i aşan düşüşler kaydedildi.

Çin’de gayrimenkul sektörüne yönelik haber akışı da piyasa algısını olumsuz etkiledi. Bir aydan uzun bir sürenin ardından yeniden işleme açılan Fantasia hissesi yüzde 50’nin üzerinde düşerken, China Evergrande Group’un 3 dolar tahvilinde bugün yapması gereken 148,1 milyon dolarlık kupon ödemesi var.

S&P 500 Salı günü yüzde 0,35 ile 9 günlük yükselişin ardından ilk kez günü kayıpla tamamlarken, ABD endeksleri vadeli işlemlerde düşüyor. Nasdaq 100 yüzde 0,71 ile diğer Wall Street endekslerinden daha fazla düştü.

Tesla Inc. şirket değerinde yaşanan 199 milyar dolarlık kayıp bu ayrışmada etkili oldu.

Bugün açıklanacak kritik ABD enflasyon verisi öncesi uzun vadeli ABD tahvilleri kazançlarının bir kısmını geri verdi. Öncesinde ABD 30 yıllık tahvil getirisi temmuzdan bu yana en düşük seviyeye inmişti.

Bloomberg Dolar Endeksi hafif artıda. ABD’de stratejik petrol rezervlerinin hemen devreye alınmayacağının anlaşılması üzerine petrol fiyatları yükseldi.

ÇİN’DE ENFLASYON BASKISI

Çin, ABD’den önce ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Buna göre ülkede eylül ayında yüzde 0,7 artan ve ekimde yüzde 1,7 yükselmesi beklenen yıllık Tüketici Fiyat Endeksi artışı yüzde 1,5 seviyesinde gerçekleşti.

Ülkede Üretici Fiyat Endeksi ise bir önceki yıla göre yüzde 13,5 oranında arttı. Eylül’de yüzde 10,7 artan ÜFE’de yüzde 12,3 yükseliş öngörülüyordu.

Böylece Çin’in üretici enflasyonu 26 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmiş oldu.

TÜFE’deki artış ise Eylül 2020’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Çin’de üretici fiyatları başta küresel emtia fiyatlarındaki yükseliş ve ülke çapındaki yaygın elektrik kesintilerinin etkisiyle son aylarda tırmanışa geçti.

Tüketici enflasyonunun yükselişinde de hava durumuna bağlı sebeplerle yükselen gıda fiyatları ve üreticilerin yüksek maliyetlerini perakendecilere yansıtması etkili oldu.

China Renaissance Securities Hong Kong Ltd. Makro ve Strateji Araştırmaları Direktörü Bruce Pang, verinin hem üretici hem de tüketici tarafında geniş kapsamlı enflasyon baskılarına işaret ettiğini belirtti.

Pang, “Enflasyonist baskılar ve diğer büyük ekonomilerin merkez bankalarının daha şahin duruşları Çin’in parasal gevşeme için manevra alanını daratabilir” değerlendirmesini yaptı.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu