DünyaKıbrısManşet

Küresel piyasalarda Şi-Biden fiyatlaması

Asya’da Borsalar salı günü yükselirken, yatırımcıların ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli lider Şi Jinping’in çevrimiçi görüşmesinden çıkan sonuçlara odaklanmasıyla yuan tırmandı.

Asya’da Borsalar salı günü yükselirken, yatırımcıların ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli lider Şi Jinping’in çevrimiçi görüşmesinden çıkan sonuçlara odaklanmasıyla yuan tırmandı.

MSCI Asya-Pasifik endeksi art arda dördüncü seansta da yükseliş kaydederken Avrupa ve ABD’de vadeli piyasalar S&P 500 ve Nasdaq’ın günü yatay kapatmasıyla dalgalandı.

Yuan ABD ile Çin arasındaki tansiyonun düşeceğine dair beklentilerle dolar karşısında 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 1.173 seviyesini görerek son bir yılın zirvesini ulaştıktan sonra hafif gerileyerek salı günü 1.171 seviyesinde bulunuyor.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi ise yüzde 1,59 seviyesinde.

Altın fiyatları, Çin’de ekonomik verilerin ekonomide istikrara işaret etmesi ve yaklaşan Avrupa enflasyon verisi öncesinde 1.865 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın ise Dolar/TL’nin rekor tazelemesi ve küresel altın fiyatlarındaki yüksek seviyelerle 600 TL’nin üzerinde bulunuyor.

BİDEN-Şİ GÖRÜŞMESİNDE ÖNE ÇIKANLAR

Biden, görüşmenişn başlangıcında “İyimser ve açık bir görüşme olmasını bekliyorum” derken iki ülke arasındaki rekabetin herhangi bir çatışmaya dönüşmemesi için sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Şi, Biden’a ‘eski dostum’ diye seslenerek konuşmasına başladı ve ABD ile Çin arasındaki iletişim ve işbirliğinin artması gerektiğini söyledi.

“ABD ve Çin birbirine saygı duymalı, barış içinde olmalı ve kazan-kazan işbirliklerine odaklanmalı” diyen Şi, ABD-Çin ilişkilerini pozitif bir yöne götürmek için çabalayacaklarını söyledi.

FED’E HIZLI TAPERİNG ÇAĞRILARI

ABD’de yıllık tüketici enflasyon artışının 30 yılın zirvesine çıkması “hızlı tapering” seslerinin yükselmesine yol açıyor.

Başta eski Fed üyeleri olmak üzere bir grup ekonomist, ABD Merkez Bankası’nın henüz iki hafta önce açıkladığı varlık alım azaltımı takvimini hızlandırmasını talep ediyor.

Eski New York Fed Başkanı Bill Dudley Fed’in taperingde hızlanması gerektiğini söylerken “Bunu yapmak sorunlu olabilir. Fed bir yandan da yeni bir taper paniği yaratmak istemiyor” değerlendirmesini yaptı.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers ise pazartesi günü gerçekleştirdiği Twitter paylaşımında “Fed ekonomideki aşırı ısınmanın öncelikli risk olduğuna dair işaret vermeli ve varlık alım azaltımını hızlandımalı.

Konut sektöründeki ısınmaya bakılırsa ipotek teminatlı menkul kıymet alımına derhal son vermeli” dedi.

Eski Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker ise Fed’in büyük bir politika hatası yolunda ilerlediğini öne sürerek “Fed gelecek yılın ilk yarısında faiz artırmalı” yorumunu yaptı.

Fed içinden de benzer çağrılar duyulmuştu. St. Louis Fed Başkanı James Bullard geçtiğimiz hafta Fox Business’e verdiği röportajda şahin olma yolunda önemli işler yaptıklarını, daha fazlasını yapabileceklerini ancak bunun gelecek verilere bağlı olduğunu vurgulamıştı.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu