DünyaKıbrısManşet

Küresel piyasalarda yüksek risk iştahı

Omicron varyantına ilişkin gerginliğin yumuşatıcı açıklamalarla azaltılmasıyla piyasalarda yüksek riskli varlıklarda yukarı yönlü fiyatlamalar dikkat çekiyor.

Omicron varyantına ilişkin gerginliğin yumuşatıcı açıklamalarla azaltılmasıyla piyasalarda yüksek riskli varlıklarda yukarı yönlü fiyatlamalar dikkat çekiyor.

ABD Borsalarından S&P 500 yüzde 1,3, Nasdaq 100 ise yüzde 1,9 ile cuma kayıplarını ciddi derecede telafi etti. S&P 500 ve Nasdaq vadelilerinde bu sabah yükselişler yaşanıyor.

Pazartesi günü kayıp yaşayan Asya borsalarında da toparlanma emareleri var. Japon Topix yüzde 1’i aşan yükseliş kaydederken Hong Kong Hang Seng teknoloji hisselerinin etkisiyle yüzde 1 düşüşle olumsuz ayrıştı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinde gerileme sürse de Cuma günkü kazançlar büyük ölçüde korunuyor. 10 yıllık getiri iki baz puan yükselişle yüzde 1,52 seviyesinde.

100 MİLYAR DOLARLIK HAREKET

Omicron ile yaşanan Cuma paniğinde yatırımcıların, Fed faiz artışına karşı koruma için tercih ettiği popüler bir ürün olan eurodolar kontratlarını büyük ölçüde terk ettikleri ortaya çıktı.

CME verilerine göre eurodolar vadeli piyasasında üç senelik süre zarfı içindeki açık pozisyon kontrat sayısı yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırıma denk gelecek şekilde 103.400 adet azaldı.

Panik öncesi Aralık 2022’de Fed’in yılın üçüncü faiz artışını yapacağı fiyatlanıyordu. Ancak cuma paniği ile Aralık 2022 vadeli eurodolar vadeli açık pozisyonu 62.801 adet azalarak bu aya ilişkin Fed faiz artışı beklentisinin söz konusu olmadığını ortaya koydu.

Cuma günü ABD devlet tahvillerinde yaşanan ralli bu yatırımcının kendisini güvene alması için tahvillere yöneldiğine işaret etti.

Geçtiğimiz haftalarda Morgan Stanley ve Citigroup, Fed’in daha hızlı faiz artıracağını bekleyerek yatırımcılarına eurodolar vadeli kontratlarını önermişti.

Citigroup analistleri Haziran 2022-Haziran 2025, Morgan Stanley de Eylül 2022-Aralık 2023 vadeleri için getiri eğrisinin dikleşmesini öngören eurodolar vadeli kontratını tavsiye etmişti. İki vadede de getiri eğrisi cuma günü toplamda 11,5 baz puan düzleşmişti.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu