DünyaEkonomiKıbrısManşetTürkiye

Kurlar bugün yönünü yukarı çevirdi

Döviz kurları dün Türk Lirası karşısında 200 günlük ortalamasının altını görmesinin ardından bugün artış eğiliminde

Döviz kurları dün 200 günlük ortalamasının altını görmesinin ardından bugün sabah saatlerinde sakin bir seyir izledi. Kurlar, öğlene doğru yönünü yukarı çevirdi.

Dün 7.24’e kadar gerileyen saat 12.15 itibarıyla günlük %0.78 artışla 7.3723’ten, Euro/TL kuru % 0.52 artışla 9.0224’ten, sterlin/TL de %1.00 artışla 10.0193’ten işlem gördü. Kur sepeti aynı dakikalarda %0.52 artışla 8.1559 seviyesindeydi. Dolar önemli paralar karşısında dünkü kazançlarının ardından bugün bir miktar artıda seyrediyor.

KKTC piyasasında da kurlar düne kıyasla yükselişte. Saat 12.30 sıralarında dolar 7.41 TL’den, Euro 9.10 TL’den ve sterlin de 10.10 TL’den satılıyordu.

Türkiye 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 11 baz puan azalarak yüzde 14.8 oldu. 10 yıllık dolar tahvillerinin faizi 6 baz puan düşüşle yüzde 5.52’ye geriledi. 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) primi 312 baz puanla fazla değişmedi.

RİSK İŞTAHI CANLI

Bankacılar, piyasalarda haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda canlı olan risk iştahının yön belirleyici olmaya devam edeceğini belirtiyor.

Asya borsaları, yatırımcıların artan koronavirüs vakalarını ve ABD’deki siyasi çalkantıları göz ardı edip yılın ileriki bölümünde ekonomik toparlanma olacağını ummalarıyla rekor seviyelere yükseldi. Street rekor seviyeye çıkarken, tahvil fiyatları ise Demokratların kontrolündeki yeni hükümetin ABD’deki ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için büyük harcamalar ve borçlanmalar yapacağı yönündeki beklentiyle geriledi.

Piyasalarda Merkez Bankası’nın (TCMB) ve ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara ve piyasa dostu uygulamalara devam edeceği beklentisiyle TL’deki değer kaybının sona erdiğine dair tahminler de her geçen gün artıyor.

TL son 2 yılın aksine son dönemde gelişmekte olan para birimlerine daha benzer ancak pozitif ayrışan bir seyir izliyor. Pozitif ayrışma zaman zaman daha çok değer kazancı olarak yansırken, bazen de dün olduğu gibi sert değer kayıplarının TL’de görülmemesi olarak da yaşanabiliyor.

Bankacılar dolar/TL’nin dün gördüğü en düşük seviyelerden yükselişinde küresel gelişmelerin belirleyici olduğuna ve TL’deki dün değer kaybının %0,1 ile gelişmekte olan ülke ortalamalarının çok altında olduğuna dikkat çektiler. Benzer para birimlerinde dün dolara karşı %2 civarında değer kaybı yaşandı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu