KıbrısManşetSiyasetToplum

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş vefatının 12. yıl dönümünde anılıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, 12’nci ölüm yıl dönümü nedeniyle yarın törenlerle anılacak.

Siyasiler de Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın vefatının 12’nci ölüm yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı..

Meclis Başkanı Zorlu Töre, Denktaş’ı 12. ölüm yıldönümünde andı

“Ömrünü Türk milletine ve Kıbrıs davasına adamış, hayatı boyunca Kıbrıs Türk Halkının adadaki varlığının devamı ve özgürce yaşaması için büyük bir azim ve inançla mücadele etmiş Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş, mücadeleci kişiliği, zekası, hukukçu kimliği ve liderlik vasıfları ile Kıbrıs Türk Halkının yanı sıra, uluslararası alanda da adından söz ettiren önemli bir devlet adamıydı.

Halkını daima sevgiyle kucaklayan, mütevazi kişiliği ile gönüllere taht kuran Rauf Raif Denktaş’ın liderliği sayesinde Kıbrıs Türk Halkı kendi devlet çatısı altında özgür ve egemen bir halk olarak, insanca bir yaşama kavuşmuş, emek ve özverileri ile açtığı yolda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugünlere gelmiştir.

Dik ve kararlı duruşuyla, Kıbrıs Türk Halkı’nın varoluşu için verdiği mücadeleyi O’ndan aldığımız ilhamla yüceltmeli, hedeflerimizi büyük tutmalı, bizlere bıraktığı emaneti aynı azim ve kararlılıkla daha ileriye taşımalıyız.

Nasihatleri yolumuza ışık tutarken, ‘Söyleyin onlara, burası bağımsız bir Cumhuriyettir’ söylemi rehberimiz, mukavemetçi ruhu ilham kaynağımız olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı ebediyete irtihalinin 12. yılında büyük bir özlem, saygı ve rahmetle anıyorum. Ruhu şâd olsun.”

Ertuğruloğlu: “Denktaş, doğuştan bir liderdi”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “(KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif) Denktaş Bey, doğuştan bir lider kişi olarak ünü, karizması, ağırlığı ve sözü KKTC sınırlarını aşan bir liderdi” dedi.

Ertuğruloğlu, Denktaş ile dışişleri bakanı olarak 5 yıl çalıştığını, bunun bir şeref olduğunu söyledi.

Yurt dışında görevdeyken Denktaş’ın kendisini çağırarak Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenecek görüşmeye gitmesini istediğini anlatan Ertuğruloğlu, “Ben de hiç duraksamadan dedim ki: ‘Bir şartla’. ‘Ne şartı?’ dedi. ‘İmza varsa gitmem’ dedim. ‘İmzalanmasın diye sen gideceksin’ dedi, ‘O zaman giderim’ dedim. Meslek hayatımın en önemli anlarından biriydi. KKTC sınırlarını aşan bir ağırlığı, adı ve karizması olan bir liderin Kopenhag’daki görüşmelerle ilgili beni görevlendiriyor olması, benim için bir onur meselesiydi” ifadelerini kullandı.

Ertuğruloğlu, lider olunmayacağını, lider doğulduğunu vurgulayarak, “Denktaş Bey, doğuştan bir lider kişi olarak dediğim gibi ünü, karizması, ağırlığı ve sözü KKTC sınırlarını aşan bir liderdi. Onunla 5 yıl dışişleri bakanı olarak görev yapmış olmak, benim için bir onur meselesidir. Ona layık bir dışişleri bakanı olarak görev yapmış isem ne mutlu bana” dedi.

– “Ulusal kahramanlar ölmezler”

Avukat Veziroğlu da Denktaş’ın ulusal bir kahraman olduğunun altını çizerek, “Denktaş, sadece Kıbrıs Türk aleminin değil bütün Türk aleminin ulusal kahramanıdır” dedi.

Denktaş gibi liderlerin ölmediğini, onların fani vücudunun toprağa verildiğini ancak aslında milletin kalbine gömüldüklerini kaydeden Veziroğlu, “Bu nedenle onlar ebediyen yaşarlar, ulusal kahramanlar ölmezler” ifadesini kullandı.

Veziroğlu, Denktaş’ın Kur’an-ı Kerim ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk adlı eserini baş ucundan ve masasından eksik etmediğini vurgulayarak, her sıkışık durumda ve çare aradığı zaman bu iki kitaba müracaat ettiğini söyledi.

Denktaş’ın devletin kurucusu ve aynı zamanda bir yazar olduğuna işaret eden Veziroğlu, “Özetlemek gerekirse Denktaş, politikacılığından insanlığına kadar mükemmel bir adamdı” dedi.

 

Çavuşoğlu: “En büyük mirasın olan Cumhuriyete sahip çıkacağız”

Çavuşoğlu, mesajında şunları kaydetti:

“Hayatı boyunca Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatleri için mücadele eden, son nefesine kadar cesareti, kararlılığı ve vizyonuyla, halkının bağımsızlığının ve güvenliğinin savunucusu olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu Rauf Raif Denktaş, sadece Kıbrıs Türkü’nün değil Türk milletinin de en büyük liderlerinden biri olmuştur.

Bugün, Kıbrıs Türk halkı olarak özgür ve egemen bir şekilde yaşıyorsak, Kurucu Cumhurbaşkanımız Denktaş’ın ve dava arkadaşlarının birlikte verdiği varoluş ve özgürlük mücadelesi sayesindedir.

Bu bilinçle, bizlere bıraktığın en büyük miras olan Cumhuriyete sahip çıkacak ve halkın için verdiğin mücadeleyi, davanı ve fikirlerini Kıbrıs Türk gençliğine aktarmaya devam edeceğiz.

Bu düşüncelerle; varoluş ve özgürlük mücadelemizin lideri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı aramızdan ayrılışının 12’nci yıl dönümünde saygı, özlem ve rahmetle anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhu Şad olsun.”

Özçınar: “Denktaş genç nesillere rehber olacak bir lider”

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın, tüm dünyanın takdir ettiği, engin bilgi birikimi ve tecrübesiyle genç nesillere rehber olacak bir lider olduğunu vurguladı.

Denktaş’ın ölüm yıldönümü nedeniyle mesaj yayımlayan Özçınar, hayatını Kıbrıs Türk halkına adayan, halkının eşitlik ve özgürlüğü için fedakârca mücadele eden Denktaş’ın fikirleri ile daima Kıbrıslı Türklerin yoluna ışık olacağını, hafızalarda ve kalplerde ebediyen yaşayacağını belirtti.

“Emanet ettiği devletimize tüm gücümüzle sahip çıkmak ve sonsuza kadar yaşatmak, Kıbrıs Türk Halkı olarak bizlerin en önemli görevidir” diyen Özçınar mesajını, “Cumhuriyetimizin kurucusu Rauf Raif Denktaş’ı rahmetle anarken, aziz hatırası önünde saygı ve minnetle eğiliyorum.”

Emekli Astsubaylar Derneği: “Denktaş’ın vizyonu temel taşlardan biridir”

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği, Denktaş’ın vizyonunun KKTC’nin temel taşlarından biri olduğunu belirtti.

Dernek Başkanı Esen Ömürlü, Kurucu Cumhurbaşkanı Raif Rauf Denktaş’ın ölüm yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Denktaş, adalet, eşitlik ve hürriyet ideallerine olan sarsılmaz inancıyla, Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak ve onlara layık oldukları saygıyı kazandırmak için ömür boyu mücadele etmiştir” ifadelerini kullandı.

Gösterdiği liderlik, diplomatik beceri ve kararlılığın Denktaş’ı tüm Türk dünyasının saygı duyduğu bir figür haline getirdiğini belirten Ömürlü, “Onun vizyonu, bugün hala Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temel taşlarından biri olarak kalmaktadır. Rauf Denktaş’ın bıraktığı mirasın sadece geçmişteki bir hatıra olmadığını, aynı zamanda geleceğe dair bir ilham kaynağı olduğunu unutmamalıyız. Onun cesareti, kararlılığı ve liderliği, bugünün ve yarının genç liderleri için bir örnek teşkil etmektedir” dedi.

Başbakan Üstel, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın ölümünün 12. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı

“Rauf Raif Denktaş, mücadeleci kişiliği ve zekâsıyla uluslararası alanda da adından söz ettiren, saygı gören değerli bir hukuk ve devlet adamıydı. Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin önderlerinden Rauf Denktaş, hayatını adadığı Kıbrıs Türk halkının hak, eşitlik ve özgürlük davasını Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile fikir ve gönül birliği içinde, hiç yılmadan savunmuş ve son nefesine kadar mücadelesini sürdürmüştür.

O’nun kurduğu cumhuriyeti yaşatmak için mücadeleye devam etmek ise bizlerin boynunun borcudur.

Denktaş’ın, Kıbrıs meselesiyle ilgili ortaya koyduğu düşüncelerinin gerçekliğini ve fikirlerinin kıymetini de bugün daha iyi anlıyoruz.

Denktaş, tüm dünyada takdir edilen liderlik ve devlet adamlığı vasıflarıyla tarihteki ve kalplerimizdeki müstesna yerini her zaman muhafaza edecektir.

Ne O’nu ne de Kıbrıs Türk halkını toplum düzeyinden bir devlet vatandaşlığı seviyesine ulaştırmak adına, hayatını ortaya koyarcasına verdiği mücadelesini unutacağız.

Bu vesile ile Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı ölümünün 12. yılında saygı, minnet ve rahmetle anıyor, O’nun yüce anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhu şad olsun…”

Maliye Bakanı Özdemir Berova: “Denktaş yalnızca Kıbrıs Türk halkı için değil, Türk dünyası için de önemli bir lider”

Berova, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın, yalnızca Kıbrıs Türk halkı için değil, Türk dünyası için de önemli bir lider olduğunu vurgulayarak, Cumhuriyetin kurucusu Denktaş’ı rahmet, minnet ve saygıyla andı.

Maliye Bakanı Berova, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ölüm yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Denktaş’ın, ömrünü Kıbrıs davasına adadığını ifade eden Berova, Denktaş’ın, Kıbrıs Türk halkının adadaki varlığının devam etmesi, özgür ve bağımsız bir şekilde yaşaması için en zor ve en karanlık yıllarda Anavatan Türkiye ile gönül ve fikir birliği içinde ömrü boyunca mücadele ettiğini belirtti.

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın, son nefesinde dahi, “Söyleyin onlara burası bağımsız bir Cumhuriyet’tir” diyerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkılması gerektiğini tüm dünyaya haykırdığının altını çizen Bakan Berova, şunları kaydetti:

“Yalnızca Kıbrıs Türk halkı için değil, Türk dünyası için de önemli bir lider olan, Cumhuriyetimizin kurucusu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Bizlere emanet ettiği devletimize ve egemenliğimize sahip çıkarak, ulusal davamızı savunmaya kararlılıkla devam edeceğimizin sözünü veriyoruz.”

Ahmet Serdaroğlu, Denktaş’ı özlem ve rahmetle andı

Hür İş Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kamu İşçileri Sendikası (Kamu –İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu’nun mesajı:

“Ömrünü Türk milletine ve Kıbrıs davasına adamış, uluslararası alanda da adından söz ettirmeyi başarmış bir dünya lideriydi. Kıbrıs Türk Halkı’nın varoluşu için verdiği mücadeleyi asla unutmayacağız. Bizlere emanet bıraktığı bağımsızlık ve devletimizi ilelebet yaşatmak için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz”

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın 12. ölüm yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı
Bakan Dinçyürek’in mesajı şöyle:

“Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde tarihe geçmiş, büyük özveri ve fedakarlık ortaya koyarak halkına önderlik etmiş büyük devlet adamı, değerli insan Kurucu Cumhurbaşkanımız merhum Rauf Raif Denktaş’ı 12. ölüm yıl dönümünde saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu, hukukçu, mücahit, lider, devlet adamı olan Rauf Raif Denktaş, tüm dünyada takdir edilen liderlik ve devlet adamlığı vasıflarıyla Kıbrıs mücadele tarihiyle özdeşleşmiştir. Kıbrıs davasına adanmış ömrü boyunca, Kıbrıs Türkünün adadaki varlığının devam etmesi ve özgür bir şekilde yaşaması için yılmadan inançla mücadele etmiştir.

Rauf Raif Denktaş’ın bugünlere gelene kadar ortaya koyduğu ilke ve değerleri daima hatırlanacak, genç nesillere rehberlik edecektir. Bizlere düşen görev, yeri asla doldurulamayacak Kurucu Cumhurbaşkanımızın anısını yaşatmak, bizlere emanet ettiği devletimize tüm gücümüzle sahip çıkmaktır.

Bu anlamlı gün vesilesiyle, Cumhuriyetimizin kurucusu Rauf Raif Denktaş’ı rahmetle anarken, aziz hatırası önünde saygı ve minnetle eğiliyorum.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu