KıbrısManşetSürmanşet

Kuruduk

Yaz aylarında yaşanan su sıkıntısını son 5 yılda unutan Kıbrıs Türk halkı, pandemi döneminin ortasında susuz kaldı

BEKLEDİK DA GELMEDİ… Geçitköy Barajı’na ilk suyun akmasının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra, 2020 yılı Ocak ayında patlayan boru Kuzey Kıbrıs’ı susuz bıraktı. Aylarca borunun nasıl tamir edeceği tartışıldı, araya pandemi dönemi girdi, boru üretilecekti, ha bugün ha yarın tamir edilecekti derken sonunda barajdaki suyun dibini de gördük.

YAĞMUR DUASINA MI ÇIKALIM… Asrın projesi ‘asrın rezaleti’ oldu. Su bolluğu yaşayacağız derken, elimizdeki su kaynaklarını da kuruttuk. Her şeyde olduğu gibi su konusunu da elimize yüzümüze bulaştırdık. Susuz kalan halk isyanda, belediyeler çaresiz.

‘VURGUNCULAR’ FİLMİ VİZYONDA… Geçitköy Barajı’nda neredeyse bir damla su kalmadı. Türkiye’den gelen suyun baraja yeniden ne zaman akacağı belli değil. Fırsatçılara gün doğdu, yeni sucular türedi. Tankercilerin insafına kalan halk, kaynağı ve nereden geldiği belirsiz sulara fahiş fiyatlar ödemek zorunda kaldı.

GIYNIK ÖZEL – ZEYNEP UYAR

BELEDİYE BAŞKANLARI NE DEDİ?

Türkiye’den KKTC’ye su temini projesindeki arıza sebebi ile ülkemiz aylardır büyük su sıkıntısı yaşıyor. Bazı belediyeler yerel ve alternatif kaynaklara yönelirken, alternatif çözümü olmayan belediyeler ise zor durumda. GIYNIK Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan belediye başkanları, alternatif kaynakların da tükenmeye başladığını ifade etti.

GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ 28 EYLÜL’E KADAR İDARE EDEBİLECEK DURUMDAYIZ

Gazimağusa Belelediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Su Dairesi’nin normalde Mağusa bölgesine günlük 12 bin metreküp su verildiğini şimdilerde ise bu miktarın 4 bin metreküpe indirildiği belirtildi.

Gazimağusa Belelediyesi, 2 bin metreküp su desteğini de belediyenin arıtma tesisinden alındığını ve böylelikle toplamda 6 bin metreküp su ile 5 günde bir Mağusa sakinlerine su verilerek dikkatli bir şekilde idare edildiği kaydedildi.

Harika ve Telboyu bölgelerine basınçtan dolayı su verme sıkıntısı olduğunu kaydeden Mağusa Belediyesi, 28 Eylül’e kadar bu şekilde devam edeceklerini belirtti. Mağusa Belediyesi bu bağlamda vatandaşlara sularını idareli kullanmaları konusundaki çağrısını yineledi.

GÜNGÖRDÜ: ŞU AN İÇİN BÜYÜK BİR SIKINTIMIZ YOK

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, barajdan gelen suyun ve yerel kaynakların dönüşümlü olarak muhtelif bölgelere dağıtıldığını kaydetti. Su dağıtımı konusunda en fazla 3 gün aksama olduğunu kaydeden Güngördü, suyun yetişmediği yerde diğer bölgelerden su alıp aktarıldığını kaydederek şimdilik Girne’de büyük bir sıkıntı olmadığını kaydetti.

MANİSOY: DURUM ÇOK KÖTÜ, REZİLLİK ÇEKİYORUZ

Alayköy Belediyesi Başkanı Hulusi Manisoy, Alayköy’e bir haftadır su verilemediğini kaydetti. Önceki verilen su miktarına binaen şu an için 10’da 1’i kadar su verildiğini söyleyen Manisoy yetkililerin bilgi vermemesinden ve belirsizliklerden yorulduklarını ifade etti.

Tankercilerin fiyat şişirdiğini ve kaynağı belirsiz yerlerden su çektiklerini dile getiren Manisoy, tanker sularının sağlıklı olup olmadıkları konusunda endişe yaşadıklarını dile getirdi.

Manisoy, hayvancının ve esnafın ciddi su sıkıntısı yaşadığını ve rezillik çektiğini ifade ederek Alayköy’de su sıkıntısı yüzünden kaos olduğunu söyledi.

Türkiye’den gelen suya bağımlı kalmamak gerektiğini savunan Manisoy, alternatif kaynak yaratmanın elzem olduğunu belirtti. Vanaların DSİ’nin kontrolünde olduğun kaydeden Manisoy, suların sistemsiz dağıtıldığını plan program olmadığını ve yetkililerin sınıfta kaldığını belirtti.

TÜLÜCÜ: ÇARKI DÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ AMA TÜKENİYORUZ

Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü, Paşaköy ve civarına Devlet Üretme Çiftliği’nin arıtmasından günaşırı su verilerek çarkı çevirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Yerel kaynak olarak Aslanköy, Ulukışla ve Kurudere’den su çektiklerini kaydeden Tülücü bu kaynakların da yetmediğini belirtti.  Askeri birliklerin yaşadığı su sıkıntısına da değinen Tülücü, tankerle askeri birliklere de takviye sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Tülücü, GIYNIK aracılığıyla vatandaşlara çağrıda bulunarak suyu mümkün olduğunca tasarruflu kullanmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

KARAVEZİRLER: YENİ KUYULAR AÇIYORUZ, EKİPLERİMİZ ARAZİDE ÇALIŞIYOR

Değirmenlik Belediyesi Başkanı Ali Karavezirler, yaşanan su sıkıntısı ile ilgili 4 köyün (Dilekkaya, Kırıkkale, Erdemli ve Yiğitler) de problemi olduğunu kaydetti. Beşparmak dağlarının eteklerindeki kuyuları kullandıklarını söyleyen Karavezirler, yeni su kuyuları ve alternatif kaynaklar yaratmak için belediye personelinin arazide aralıksız çalıştığını vurguladı.

Türkiye’den bir an önce yeniden su gelmesinin elzem olduğun kaydeden Karavezirler, gelmemesi halinde de üzerinde çalıştıkları yeni su kuyularını devreye sokacaklarını belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu