DünyaGenelManşet

Kuveyt’ten arama kurtarma ekibi yola çıktı

Depremin ikinci gününde de yabancı ülkelerin yardımları sürüyor

16.50:

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, depremler nedeniyle Türkiye’ye insani yardım sağlama kararını imzaladı.

16.41:

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in talimatıyla yardım fonu oluşturuldu.

Pakistan Bilgi ve Yayıncılık Bakanı Meryem Aurangzeb, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bu zor zamanda Türkiye’deki deprem mağdurlarına yardım etmek için Başbakan Şerif, ‘Başbakanlık Yardım Fonu’ kurulmasına karar verdi.” ifadesini kullandı.

Buna göre Bakanlar Kurulu’nun tüm üyelerinin bir aylık maaşları ve tüm devlet çalışanlarının maaşlarının bir günlük kısmının yardım fonuna bağışlanmasına karar verildi.

Başbakan Şerif, 2022’deki sel felaketinde Türkiye’nin ülkesine yardım konusunda başı çektiğini anımsatarak, “Pakistan milleti bu zor zamanda Türk kardeşlerini yalnız bırakmayacak” açıklamasını yaptı.

16.06:

Kuveyt’ten arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bir ekip yola çıktı.

15.58:

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Berlin’deki açıklamasında Türkiye ve Suriye’ye yardım etme teklifi sunduklarını söyledi. Yetkililerin yardımı kabul edip etmediği henüz bilinmiyor.

15.30:

AB Komisyonu’nun kriz yönetimi, sivil koruma ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, sosyal medyadaki açıklamasında “Şimdiye kadar AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla 19 Avrupa ülkesinden 1150’den fazla personel ve 70 arama kurtarma köpeğiyle 27 arama kurtarma ve sağlık ekibini depremden sonra Türkiye’ye göndermek için seferber ettik” dedi.

15.20:

Azerbaycanlı arama kurtarma ekipleri, Kahramanmaraş’ta enkaz altında kalan üç kişiyi kurtardı. Ekiplerin, 10 kişinin de cansız bedenine ulaştığı bildirildi.

14.50:

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Türkiye ve Suriye’de deprem yüzünden yıkılan ya da zarar gören tarihi ve kültürel yerlerin envanterinin çıkarılıp, kısa zamanda onarımı için çalışma başlatılacağını açıkladı.

12.03:

BK merkezli Oxfam ve Britanya Kızılhaç Derneği, bağış kampanyası başlattı.

Uluslararası bağış kampanyasının açıklamasında, bugün bir Oxfam ekibinin değerlendirme yapmak üzere Türkiye’ye gideceği de belirtildi.

11.50:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Diğer ülkelerden 3 bin 294 arama kurtarma personeli geldi. 70’in üzerinde ülke talepte bulundu, 14’ü fiilen sahada” dedi.

11.38:

Birleşik Krallık’tan (BK) gelecek yardım ekibinin yola çıkmaya hazır olduğu bildirildi. Tıbbi destek ekibinde cerrahlar, paramedik personeli ve ilkyardım görevlilerinin yer aldığı ifade edildi.

11.23:

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, depremden etkilenenlere Avustralya Kızılhaçı aracılığıyla ilk aşamada 10 milyon Avustralya doları (yaklaşık 130 milyon TL) değerinde insani yardım gönderileceğini bildirdi.

10.56:

Çin, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından afet kurtarma çalışmalarına destek için sivil yardım ekibini Türkiye’ye gönderdi.

Global Times’ın haberinde, arama kurtarma teşkilatı Ramunion’a bağlı 8 kişilik ekibin, kurtarma radarı, enkaz keski araçları ve özel eğitimli bir köpekle yola çıktığı bildirildi. Haberde, yarın öğle saatlerinde afet bölgesine ulaşması beklenen ekibin, ulusal ve uluslararası arama ve kurtarma görevlerinde geniş tecrübeye sahip olduğu ifade edildi.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde dün (6 Şubat Pazartesi) meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye’de en az 5 bin kişinin ölümüne neden olurken, 15 binden fazla kişi de yaralandı.  Sarsıntılar Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman’ı da etkiledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu