KıbrısManşetToplum

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu’ndan Kıbrıs Türk Ticaret Odasına eleştiri

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Kıbrıs Türk Ticaret Odasının açıklamasını değerlendirerek "Ülkemizde üretilmeyen tek kullanımlık plastik ürünlerin ithali ve ülkemizde çöpe dönüşmesi, arkasından ciddi çevre felaketlerine yol açmasını savunmak nasıl bir Çevre Komitesi açıklamasıdır?" diye sordu

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Kıbrıs Türk Ticaret Odasının açıklamasını değerlendirerek “Ülkemizde üretilmeyen tek kullanımlık plastik ürünlerin ithali ve ülkemizde çöpe dönüşmesi, arkasından ciddi çevre felaketlerine yol açmasını savunmak nasıl bir Çevre Komitesi açıklamasıdır?” diye sordu.

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu’nun açıklaması:

“Kıbrıs Türk Ticaret Odası sözde “Çevre Komitesi” ÇEVREYİ DEĞİL, SERMAYEYİ KORUMAK İÇİN VAR!

Düşünün ki Kıbrıs Türk Ticaret Odasının (KTTO) Çevre Komitesinin başındaki kişi tek kullanımlık plastik poşet üreticisi; KTTO Çevre Komitesi Başkanı sıfatı ile çıkmış ve bu ülkede üretilmeyen ve kullanımlarının ciddi çevre sorunları yarattığı bilinen tek kullanımlık plastik ambalaj ve ürünlerin (plastik pipet, plastik çatal, tabak vs.) yasaklanmasının ülkeyi ‘Kaosa Doğru’ sürükleyeceğini iddia ediyor. Ülkemizde üretilmeyen tek kullanımlık plastik ürünlerin ithali ve ülkemizde çöpe dönüşmesi, arkasından ciddi çevre felaketlerine yol açmasını savunmak nasıl bir Çevre Komitesi açıklamasıdır?

Plastik poşetler bu ülkede üretildiği için “üretici mağdur edilmesin” gibi bilimsellikten uzak bir sebep ile plastik poşetin yasaklanması ileri bir tarihe ertelendi. Bunu da kendilerince “Plastiğin çok zararlı olmadığını” anlattıkları  “kirli” kulis girişimleri sonucu yürürlüğe girmiş bir yasa maddesini savcılığa verdiği olumlu görüşünü değiştirterek sağladı.

Güngör Çöplüğünde çıkan yangın sonrası günlerce halkımız zehir soludu. Bu zehrin içinde en tehlikeli kimyasal da büyük oranda geri dönüştürülmediği için Güngör Çöplüğü ’ne atılan tek kullanımlık plastiklerdir. Hiç kimsenin para kazanması, halkımızın ve sahip olduğumuz biyolojik zenginliklerden daha önemli değildir.

Bizler ÇEVRE PLATFORMU altındaki onlarca çevre örgütü olarak “sözde” “çevre komitesi” sıfatını kullanarak plastik sektörünün avukatlığını yapan diğer çevre konularında ise sus pus kesilen bu komitenin Kıbrıs Türk halkını daha fazla kandırmasına izin vermeyeceğiz. Kıbrıs Türk Ticaret Odası bünyesi içerisinde kurulan Çevre Komitesinin vizyonu ve misyonu açıklanmalı ya da kapatılmalıdır. Hiç bir Çevre Komitesi tüm Dünya’da yasaklanan tek kullanımlık plastiklerin KKTC’ye ithal edilememesini KAOSA DOĞRU şeklinde betimleyemez. Kıbrıs Türk Ticaret Odası, bu doğrultuda gerekli adımları atmak ve kendi çevre politikasını plastik sektörüne teslim etmeye devam ederse bu konuda her türlü eylemi de ortaya koyacağımızı belirtmek isteriz.

Ülkede yaşanan her türlü çevre yıkımına karşı kırk yılda bir de olsa doğru bir adım atılmıştır. Bunu da sermaye çevrelerinin bertaraf etmesine izin vermeyeceğiz. Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi Müdürü ve personelinin bilimsel akıl ile almış oldukları kararın yanında olmaya devam edeceğimizi belirtmek isteriz.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu