KıbrısManşet

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği, üretimin devamı için üreticiye para gerektiğini bildirdi

Kuzey Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği (KKNÜB), Cypfruvex’in bir an önce üreticiyi ve kesim paralarını ödemesini, hükümetin de elektrik konusunda bir an önce karar almasını istedi.

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği, üretimin devamı için üreticiye para gerektiğini bildirdi.

Birlik Başkanı Turgut Akçın: “Cypfruvex konsantreye giden ürünün bedelini ve kesim parasını üreticiye ödemedi”

 

AKÇIN: NARENCİYE ÜRETİCİSİ SIKINTILI… Kuzey Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği (KKNÜB), Cypfruvex’in bir an önce üreticiyi ve kesim paralarını ödemesini, hükümetin de elektrik konusunda bir an önce karar almasını istedi. KKNÜB Başkanı Turgut Akçın, üreticinin kontraktörü ödemesine rağmen, Cypfruvex’in halen konsantreye giden ürünün bedelini üreticiye ödemediğini belirtti. Akçın, “Ürünü kesip teslim ettik; kontraktörü üretici ödedi, Cypfruvex konsantreye giden ürün bedellerini ne zaman ödeyecek?” diye sordu.

 

TL DÜŞTÜKÇE ÜRETİCİ KAYBEDİYOR… Kontraktörlerin kesim ücretini Cypfruvex’ten almak yerine üreticiden aldıklarını anlatan Akçın, “Kontraktörler kesim parasını üreticiden peşin aldı. Kontraktörlerin, Cypfruvex’le 550 TL/ton üzerinden anlaşmalarına rağmen, bunu kabul etmedikleri için çekme ürün kesmede üreticiden 800 TL/ton civarında parayı da üreticiden peşin aldıkları biliniyor. Oysa kesimi Cypfruvex’in ödemesi gerekirdi. Bugün oldu hâlâ ne ürünün bedelini ne de kesim ücretini üretici ödemedi. Üreticinin alacağı Türk Lirası olduğu için ve devamlı değer kaybettiği için üreticinin alacakları sıfırlandı” dedi.

 

MALİYETLER GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR… Üretim maliyetlerinin gün geçtikçe arttığına işaret eden Turgut Akçın şöyle devam etti: “3-4 TL/ton civarında başlayan sulama ücretleri Ağustos ayı itibarıyla 5-6 TL/tona yükseltildi. Bu da elektrik fiyatlarının devamlı yükselmesinden kaynaklanıyor. Diğer yandan kimyevi gübrelerin de 5-6 katına yükselmesi sorun. Tarımla uğraşanların bu işleri büyük çapta yapması artık mantıklı gelmiyor; o nedenle ürün fiyatları devamlı yükselmekte ve halk da geçim sıkıntısı çekiyor.”

 

ÜRETİMDE ELEKTRİK ÜCRETLERİ DÜŞMELİ… “Ülke genelinde tarımda kullanılan elektriğin oranı yüzde 4’ün altında olup 3.94’tür; tarımda kullanılan elektriğin 2 TL civarına çekilip sabitleştirileceği söylenmişti ancak ne yazık ki bugüne kadar hiçbir karar üretilmedi. Böyle bir çalışma var mı, yok mu bilinmiyor” derken, bu konunun yalnız Tarım Bakanını değil tüm ülkeyi ve tüm halkı ilgilendirdiğini, bu nedenle hükümet üyelerinin soruna çare üretmek zorunda olduklarını vurguladı.

 

PAHALILIĞIN DÜŞÜRÜLMESİ TARIMDAN GEÇER… Ne üretici ne de halkın bu pahalılığın altından kalkamayacağını anlatan Akçın şu ifadeleri kullandı: “Maaş artışlarıyla pahalılığın önüne geçilmesi mümkün değil. Pahalılığın düşürülmesi tarımdan geçer. Pahalılığı önlemek tarımda kullanılan elektriğin fiyatını aşağılara çekmekle mümkündür. O zaman hem daha geniş alanlara sebze ekilir, meyve alanlarına daha iyi bakılır, üretim artırılır ve halkın da daha ucuz sebze, meyve alabilir. Bunun için ana girdi elektriğe yüzde 50 sübvanseye ve renkli mazota geçmekle üretimin ve ürünlerin ucuzlaması kolaylaştırılabilir. Halk daha ucuza ürün alıp ve geçimini daha rahat sağlayabilir.”

AW386250

Diğer Haberler

Başa dön tuşu