GenelKıbrısManşet

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan her 10 kişiden 9’u ülkede gidişatın iyi yönde olmadığı fikrinde

CMIRS’in Aralık 2022 araştırmasına göre, halkın mutluluk puanı 10 üzerinden 5.2 ile sınırda kaldı.

Bireylerin birbirlerine yönelik güvenlerinde oluşan ciddi erozyon sürüyor.

“ÜLKEDE YANLIŞ GİDEN İŞLER VAR”…

KKTC sınırları içerisinde yaşayanlarla ilgili son kamuoyu araştırmasına göre halkın çok büyük bir çoğunluğu ülkede gidişatın iyi yönde olmadığı fikrinde. Halkın önemli bir bölümü kendini oldukça mutsuz hissederken, bireylerin birbirlerine yönelik güvenlerinde de ciddi erozyon var. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) her üç ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği araştırmanın Aralık 2022 sonuçlarına göre, halkın %91.74’ü “ülkede işlerin yanlış yönde gittiğini” düşünüyor.

MUTLULUK PUANI SADECE 5.2…

CMIRS’in açıkladığı araştırma sonuçları, KKTC halkının mutluluk puanının 10 üzerinden 5.2 ile hemen sınırın üzerinde yer aldığını gösteriyor. Bu sonuca göre halkın önemli bir bölümü mutsuz. Araştırmanın verileri 2021’in başından beri halkın mutluluk puanında düşüş olduğunu gösterirken, Nisan 2022’de 4.37’ye kadar gerilediğine işaret ediyor. Söz konusu puan 2015 yılından beri yapılan araştırmalarda saptanan en düşük mutluluk puanı olmuştu.

SOSYAL GÜVEN PUANI DA DÜŞÜK…

Bu dönemde sosyal güven puanı da 3 ay önceye kıyasla ufak bir artış göstererek 10 üzerinden 3.09 oldu. Sosyal güven puanı Nisan araştırmasında 2.94’e kadar inerken, Haziran’da 3.05, Eylül’de de 2.65 düzeyinde ölçülmüştü. Araştırmayı yürütenler, güven oranlarının düşük olduğu toplumların hayattan memnuniyet oranlarının da düşük olduğuna işaret ediyor.

 

DİKKAT ÇEKEN BULGULAR

* Ankete katılanların %75’i ülkede yolsuzluğun yaygın olduğu düşüncesine sahip.

* Katılımcıların %51’i birey olarak ülkede haklarının korunmadığını düşünüyor.

* Halkın %62’si toplumda ekonomik olarak güçlü ama küçük bir grup daha çok kazanacak diye çoğunluğun zarar gördüğü fikrinde.

* Halkın %69.2’si ‘ülkede ayrımcılık olduğunu ve haklardan eşit şekilde yararlanmadığını söylüyor.

* Ülkede herkesin yasalar önünde eşit muamele gördüğüne inanların sayısı sadece %20.6.

* Halkın %70.4’ü “devletin bireylerin yaşam standardını artırmak için çalıştığı” görüşünü reddediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu