KıbrısManşet

“Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2021 Raporu’nda “iş insanları anketinden” ortaya çıkan çarpıcı gerçek

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (TI) kriterlerine göre hazırlanan “Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2021 Raporu” sonuçları dün açıklandı.

“Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2021 Raporu’nda “iş insanları anketinden” ortaya çıkan çarpıcı gerçek:

Rüşvet en yaygın olarak:

1) Kamuya ait arazi ve binaların tahsisi/kiralanmasında (%74),

2) Kamu ihaleleri ve izinlerde (%64),

3) Teşviklerde (%61) görülüyor.

KKTC ‘EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER’ SINIFINDA… Uluslararası Şeffaflık Örgütü (TI) kriterlerine göre hazırlanan “Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2021 Raporu” sonuçları dün açıklandı. Rapor, KKTC’de her geçen yıl yolsuzluk algısının daha da arttığını gösterirken, çalışmada ortaya çıkan veriler, KKTC’nin az gelişmiş ülkeler sınıfında yer aldığını da gösteriyor. Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Kıbrıs Ofisi ile akademisyenler Ömer Gökçekuş ve Sertaç Sonan tarafından hazırlanan yolsuzluk algısı raporu Remzi Kitabevi’nde düzenlenen bir toplantıyla açıklandı. FES Kıbrıs Direktörü Hubert Faustmann, yaptığı açıklamada, yolsuzluk ve iyi yönetişim zafiyetinin kuzeyde ciddi bir sorunu teşkil ettiğini belirtti.

 

DİKKAT ÇEKİCİ NOKTALAR… Raporu akademisyen Sertaç Sonan sunarken, önceki yılla kıyaslandığında, ülkenin skorunda 8 puanlık bir düşüş ve buna bağlı olarak sıralamada 36 basamaklık bir kötüleşme görüldüğüne dikkati çekti. Ankette soruların bazıları iş insanlarına yöneltilirken, bazıları da kamu sektörünü çok iyi bilen eski bürokratlara soruldu. Ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar ise özetle şöyle:

 

* İş insanlarının %96’sı KKTC’de rüşvet ve yolsuzluk olduğunu düşünmektedir. Dahası, %76’sı yolsuzluğun ‘çok ciddi bir sorun’ olduğu kanaatinde.

 

* Yaklaşık her 10 iş insanından 4’ü (%41) fiilen rüşvet verdiğini söyledi.

 

* Ankete katılanların %74’ü kamu kaynaklarının bakanlar/yetkililer tarafından kişisel ya da partisel amaçlarla ‘çok yaygın’ şekilde kötüye kullanıldığını düşünüyor. Siyasetçiler (%78) yolsuzluğun ‘çok yaygın’ olduğu grupların başında geliyor.

 

* Ankete katılanların sadece %2’si yolsuzlukla mücadelede Hükümeti ‘çok başarılı’ bulurken, %87’si ‘çok başarısız’ buluyor.

 

* %77’lik büyük bir kısım, ‘Seçmenlere belirli bir şekilde oy kullanmaları için para ödenmesi ya da özel bir menfaat vaat edilmesinin’ sıklıkla gerçekleştiğini düşünüyor.

 

*İş dünyası siyaset ilişkisi son derece sıkıntılı:

– %74’ü; ‘Şirketlerin kârlı devlet ihalelerini kazanabilmek için sıklıkla para veya bağlantılarını kullandığını,

– %67’si; ‘büyük şirketlerin vergilerini ödemekten kaçınmasının’ sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğunu,

–  %70’i; Hükümetin ‘büyük ölçüde, sadece kendi çıkarını düşünen, birkaç büyük çıkar grubu tarafından yönetildiğini’ söylüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu