EkonomiGenelGüney KıbrısKıbrısManşet

Kuzey Kıbrıs’tan para transferi yasak!

Güney Kıbrıs, TMK’nın ödediği tazminat paralarının transferini engelliyor

Güney Kıbrıs, TMK’nın ödediği tazminat paralarının transferini engelliyor

Rum mal sahipleri, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ödediği tazminatları kendi banka hesabına taşıyamıyor

Güney’deki gazeteler, “Rum yönetiminin, tazminat alanları para aklamaya ve yasadışı para transferine ittiğine” işaret ediyor

TAZMİNAT PARALARINA ENGEL KOYUYOR

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1974 sonrasında malları Kuzey Kıbrıs’ta kalan malları için Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK), başvuran Kıbrıslı Rumlara sorun çıkarmaya devam ediyor. TMK’nın, süreci tamamlayarak tazminat almaya hak kazanan Rumlar adına KKTC bankalarına yatırdığı tazminat paralarının Güney Kıbrıs’a aktarılamadığı bildirildi. Rum Yönetimi’nin, paraların Güney’e götürülmesine müsaade etmediği ve tazminat alanları, yasa dışı yollara başvurmak zorunda bıraktığı bildirildi. Alithia gazetesi “Rum yönetiminin, kendi vatandaşlarını para aklamaya ve yasadışı para transferine ittiğine” dikkat çekti.

GÜNEY KIBRISA GÖTÜREMİYORLAR

Habere göre TMK ile tazminat anlaşması yapan Rumlar, paralarını yasal yollardan Güney’e götüremiyor, götürse bile TMK belgeleri tanınmadığı için bu paraları Rum bankalarına yatıramıyor. Gazete, “Trajikomik olan ise paraların, uluslararası alanda tanınmış, Avrupa Konseyi ve AİHM tarafından tanınan tek etkin hukuki çare olan TMK’dan geliyor olması. Ancak, ne kadar belge sunulsa da bankalar bu paraları kabul etmiyor” ifadelerini kullandı. Habere göre Kuzey’de bir bankada hesap açarak 100 bin Euro’nun üzerinde tazminat alan Rumlar, bankalar arasında iletişim olmadığından, tazminat paralarını Güney Kıbrıs’a transfer edemiyor.

DUBAİ ÜZERİNDEN GÜNEY KIBRIS’A

Bu engeli aşabilmek için çoğu Rum üçüncü bir ülkede (Dubai) banka hesabı açıyor ve tazminat paralarını Dubai üzerinden Güney Kıbrıs’a, belirli zaman aralıklarında ve küçük miktarlarla transfer ediyor. Bir kısmı ise paraları çantalara dolduruyor, tutuklanma ve paralarına el konulması riskini göze alarak Yeşil Hat’tan Güney’e geçmeye çalışıyor.

ÇETELER DE DEVREDE

Bazı Rumlar ise bankadaki tazminat paralarını azar azar çekmek için Güney ile Kuzey arasında mekik dokuyor. Yeşil Hat Tüzüğü gereği 9 bin 999 Euro değerinde emtia taşınabiliyor. 10 bin Euro “kara para ve terörün finanse edilmesi” yasasına takılıyor. Gazete ayrıca, bu boşluğu kullanan bazı çetelerin de Kuzey bankalarındaki tazminat paralarını Güney’e götürmek isteyen Rumlardan ücret karşılığı ya da tazminat parasının belli bir yüzdeliği karşılığında bu paraları kaçak yollarla Güney’e taşıdığı bilgisini de paylaştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu