Güney KıbrısKıbrısManşetToplum

Kuzeyde ‘evli’ Güneyde ‘bekâr’

KKTC’deki evlilik belgeleri “geçersiz” olduğu için, bazı sıkıntıları aşmak veya avantaj sağlamak için Güney’de de nikâh kıymak gerekiyor

KAYITLARDA BEKÂRIZ
Kıbrıslı Türklerin birçoğu “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı olmasına rağmen, Güney yönetimi Kuzey’deki resmi makamlar tarafından verilen “evlilik belgelerini” kabul etmediği için birçok sıkıntıyla karşılaşıyor. Rum basınında çıkan bir habere göre, evli olan Kıbrıslı Türk çiftler karşılaştıkları bazı sorunları çözmek veya Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığından kaynaklanan avantajlara ulaşabilmek amacıyla Güney Kıbrıs’ta da nikâh kıymak zorunda kalıyor. Alithia gazetesi, Kıbrıslı Türk çiftlerin Güney Kıbrıs’ta nikâh kıymadıklarından ötürü, hali hazırda evli olsalar bile bekâr olarak kayda geçirildiklerini hatırlattı.

ULUSLARARASI HUKUK SAVUNMASI
Hukukçuların, tanınmayan bir rejimde kıyılan nikâhın resmen kabul edilmesi konusunda bir boşluk olduğu yönünde görüş ortaya koyduğunu yazan gazete, bununla birlikte Rum Yönetimi makamlarının kıyılan bir nikâhı, doğum ve ölümlerde olduğu gibi uluslararası hukuk ilkesine uygun olarak tasdik edebilmeleri gerektiğini yazdı. Haberde, Rum Yönetiminin, örneğin İngiliz Üslerinde çalışan Kıbrıslı Türklerin emeklilik maaşlarında olduğu gibi, muhtemelen kıyılan nikâhları onaylamanın orta yolunun bulabileceğine de işaret edildi.

FATMA KILIÇ DAVASI
Alithia gazetesi konuya ilişkin haberi, “Kıbrıslı Türkler Yeniden Evlenmek İçin Özgür Bölgelere Geliyor- Hak Ettikleri Avantajlara Sahip Olmak İçin Belediyelerde Resmi Nikâh Kıymak Zorunda Kalıyorlar” başlıklarıyla geniş yer verdi. Haberde, KKTC topraklarında evlenen ve nikâhları 1974 yılının ardından gerçekleşen çiftler, “işlerini yapabilmek amacıyla” yeniden evlenmek için Güney Kıbrıs’a gittikleri iddia edildi. Gazete, Güney Kıbrıs Barolar Birliği’nin “cylaw” isimli web sitesinde, eşi Yalın Kılıç’ın hayatını kaybetmesinin akabinde 2014 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dulluk maaşı talep eden Fatma Kılıç’ın bekleyen davasına işaret etti.

NİÇİN KABUL EDİLMEDİ?
Alithia, Fatma Kılıç’ın dulluk maaşı almak için yaptığı başvurunun 22 Haziran 2015 tarihinde Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından reddedildiğini yazdı. Gazete, “Başvuru sahibinin Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından meşru olarak kabul edilen bir nikâh kıydığının kanıtlanmadığı ve gayri meşru olarak evli olduğu için, merhum Kıbrıslı Türkün dul eşi olarak kabul edilmesi mümkün olmadığından, Sosyal Sigortalar Dairesinin 41 (1) sayılı maddesinin hükümlerini yerine getirmediği addedildiğinden” başvurunun kabul edilmediğini kaydetti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu