KıbrısManşet

La Masia

Barça’da durum farklı; pası veren yerinde kalır. Bu noktada en önemli unsur, pasın doğru yöne verilmesidir” demişti Johan Cruyff Ekselansları kitabında.

“Futbolda sürekli olarak dillendirilen ‘teknik’, benim için topla cambazlık yapmak değil, topu doğru ayakla, doğru hızda ona yön vermektir. Küçük bir gecikme, her şeyi bitirebilir. İşte, buradaki anahtar kelime ise; Hareket. Barça’da top bir futbolcunun ayağındayken diğer 9 futbolcu hareket halindedir. İşte bu hareketlilik çok önemli. Eğer kaymaları çok iyi yaparsan, boş ve müsait olabiliyorsun ve de top geçişlerinin hızını artırabiliyorsun. Barça’nın oyununda top ayağında olan oyuncu en az öneme sahip olandır. Diğerleri ise ayağında top olana uyum gösterir, topu alacak ve verecek durumdadırlar. Pek çok antrenör top ayağında olan oyuncudan pas vermesini ve hareket etmesini ister. Barça’da durum farklı; pası veren yerinde kalır. Bu noktada en önemli unsur, pasın doğru yöne verilmesidir” demişti Johan Cruyff Ekselansları kitabında.

Başarının temeli olarak da herkesin hemfikir olduğu Barça’nın eğitim ve de öğretim mâbedi La Masia Futbol Okulu gösteriliyor. Peki, La Masia nasıl doğdu, nasıl işliyor? Bugünkü Barcelona’nın başarısının sırrı, bu soruların cevaplarında yatıyor. Sadece 32 yıllık bir geçmişi olan La Masia’nın ortaya çıkmasında en büyük pay Johann Cruyff’un. Hollanda futbolunun yıldız ismi ve asi çocuğu, 70’li yılların sonunda futbolcu sıfatıyla Barcelona’ya veda ederken, o zamanki kulüp başkanı Josep Luis Nunez’den genç yetenekler için bir futbol okulu açılmasını talep etmişti. Hollandalının bu isteğini dikkate alan Nunez, bir bakıma bugünkü Barcelona’nın da bugünkü temelini atmış oluyordu. İşte, iş artık Cryuff’a ihale ediliyordu.

İşte, bu çerçevede ünlü futbol düşünürü Cruyff; “Başarının; kazanmaya veya kaybetmeye bağlı olmaması felsefesiyle, ona göre oyun, beraberinde onu sevmeyi ve eğlenmeyi de getirmelidir” demişti. Cruyff; “Elbette her hafta kazanarak mutlu olamazsınız. Sezon sonunda sadece bir takım kazanır. O halde diğer takımlar nasıl iyi bir sezon geçirmiş olabilir ki? O zaman seyircinizin iyi vakit geçirmesini sağlamanız gerekir. Benim işimin parçalarından biri de orta sahanın ortasında çılgınca şeyler deneyip seyircilerin keyif almasını sağlamaktır. Böylece kalabalığı arkanıza alarak, sizi güzel bir oyun için desteklemesini sağlayabilirsiniz” de demişti bir mülâkatta da.

Neyse, kulübün La Masia adlı futbol okullarında; “Katalan olmak öğrenilebilir” diyorlar. 300 adayla sınırlandırılmış. 1957’den beri faaliyette. Total Futbol üzerine kurgulanmış oyuncu merkezli bir sistem; Bütçesi yıllık 5 milyon Euro; 60 oyuncu sürekli ikâmet ediyor. 56 çalışanı var. Alt yapıda tüm oyunculara önce 4-3-3 dizilişi prensipleri öğretiliyor. Hâl böyle olunca da Valdes, Puyol, Pique, Pep, Alba, Xavi, Iniesta, Messi, Fabregas filân yetişiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu