EğitimKıbrısManşetSiyaset

Lafta değil özde öğrenci dostu olmak

Ne acıdır ki, ülkemizde hayatını idame ettirebilmek için ekmek mücadelesi verirken geçirdiği kaza sonucu hayata gözlerini kapatan gencin masrafını karşılayıp cesedini ülkesine göndermek için arkadaşları para toplamak zorunda kalıyor...

40 takla atarak ülkemize öğrenci statüsünde getiriliyor bu gençler. Onlara iyi bir eğitim imkanı sağlayacağımız garantisini veriyoruz.. Elbette kendi mali imkanları çerçevesinde.

Ve fakat öyle anlaşılıyor ki bu durum seçici olmayı da gerektiriyor.

Zira öğrenci bir şekilde ilk anda adamıza gelecek mali imkanları sağlıyor, geliyor elindeki parayla barınma sorununu hallediyor ve eğitim alacağı üniversiteye yine elindeki parayla kaydını da yaptırıyor. Daha sonra elindeki para bitiyor.

Bu paranın devamlılığı da olmayınca farklı arayışlara giriyor birçok öğrenci.

Kısacası öğrenci diye gelip bir müddet sonra maddi imkansızlıktan ötürü tehlikeli işlerde çalışmak zorunda kalıyor bu gençlerin birçoğu..

Üstelik kaçak durumda, kayıtsız kuyutsuz çalıştırılıyorlar. Böyle bir durumda ortaya koydukları emekleri ile hak edişlerini tam alıyorlar mı konusundan da emin değilim. Ve fakat bütün bu olumsuzluklar bir yana öğrenci statüsünde ülkemize gelen ve belli bir süre sonra parasız kalıp sigortasız, güvencesiz işlerde çalışmaya başlayan bu gençler kimi zaman başkasının yaptığı  ihmal yüzünden, kimi zaman da yaptığı işin tehlikeli olmasından mütevellit  kaza geçirip ağır yaralar alıyorlar ya da hayatlarını kaybediyorlar.

Ve maalesef önceki gün bu trajik son bir kişinin daha hayatına mal oldu.

Canıyla bedel ödeyen genç başkasının ihmali yüzünden göçüp gitti bu dünyadan. Ne acıdır ki ülkemize öğrenci olarak gelip çalışmak zorunda kalan onca gençten biriydi o da. Çalışıp kendi masraflarını karşılayabilmekti tek amacı.

Fakat ne acıdır ki, ülkemizde hayatını idame ettirebilmek için ekmek mücadelesi verirken geçirdiği kaza sonucu hayata gözlerini kapatan gencin masrafını karşılayıp cesedini ülkesine göndermek için arkadaşları para toplamak zorunda kalıyor…

Ama sorsanız “öğrenci dostu” adayız.

gerçekten çok “öğrenci dostu” bir ada…

Getirene kadar akla karayı seçin.

Şöyle imkanlar var, böyle fırsatlar var diye dil dökün, lafazanlık yapın.

Geldikten sonra da yüzlerine bakmayın, sorunları ile baş başa bırakın.

Böyle mi olması gerekiyordu?

Elbette hayır!

Yazıktır günahtır bu gençlere.

Dolayısıyla yurtdışından öğrenci getirmek  evet çok önemli bir iştir, fakat sonrasında da bu öğrencilerin takibini yapabilecek mekanizmaların oluşturulması gerekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu