DünyaManşetSiyasetToplum

Lahey’de ara karar çıktı! İsrail’in talebi reddedildi, soykırım davası açılacak

Lahey Adalet Divanı, İsrail’in soykırım davasının düşürülmesi talebini reddetti. İsrail’e soykırım davası açılacak ve konu esastan görüşülecek.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail’in abluka altına aldığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında soykırım yapıldığına yönelik başvurusu hakkında ara kararını verdi.

Adalet Divanı, Güney Afrika’nın yargılama talebini kabul ederken İsrail’in başvurunun düşürülmesi talebini reddetti. Böylece İsrail hakkında soykırım suçlamasıyla dava açılacak ve dava esastan görüşülecek.

BAŞVURU ESASTAN İNCELENECEK
Adalet Divanı’ndan yapılan açıklamada öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Gazzede devam eden çatışma geçmiştede bir çok BM organı tarafından dikkate alın dı. Genel kurulda ele alındı önümüzdeki davanın ilgilendiği kısım kısıtlı güney afrika sadece soykırım üzerinden başvurda bulundu. İhtiyadi tedbir sadece daha önceden eğer yetkisi varsa verilebilecek. Yetkisi olduğuna karar verdi. Güney Afrika ve İsrail Soykırım Sözleşmesi’ne taraf ve hiçbir şerh düşmediler. Mahkeme 9’uncu maddede yetkisini sadece yorumlama konusunda bir ihtilaf varsa kullanacağına karar verdi. Bir ihtilaf varsa ihtilaf iddiasındaki taraf ispatlamak zorunda.

Başvuranın sözleşme çerçevesinde ve Divan bunun yanı sıra ihtilafın varlığını dikkate alıyor. Bununla birlikte bu belgelerin içeriğine de özellikle bir dikkat gösterecek. İhtilafın varlığı esastan incelenecektir. Çok yönlü bir çok ortamda İsrail’in askeri operasyonlarının soykurum sözleşmesindeki sorumluluklarını ihlal edip etmediğini inceleyecek.

Mahkeme, başvurucunun İsrail’in sorumluluklarını yerine getirdiğini savunduğunu gördü.

Mahkeme şu kararı verdi: Taraflar arasındaki ihtilaf, bu eylemlerin ve yapılmayanların Soykırım Sözleşmesi’nde Güney Afrika, İsrail’in sözleşmeye aykırı davrandığını ve sorumluluklarını yerine getirmediğini dile getirdi. İhtiyadi tedbirlerin alınması konusunda Divan, eğer sözleşmenin maddeleri konusunda elverişliyse bazı eylemlerde yapılmayanlar sözleşmenin çerçevesinde mahkeme davaya bakabileceği kararını verdi ve davanın görülmemesi talebini reddetti.

Başvuranın talepleri reddedilmedi.

İSRAİL’İN OPERASYONLARI HALKIN YERİNDEN EDİLMESİNE YOL AÇTI
Divan, 41’nci madde konusundaki ihtiyadi tedbirler konusunda şu kararı verdi: Divan bu yetkisini kullanabilir ama sadece bu talepleri yerinde bulabilir fakat yalnızca talep eden tarafın taleplerinin uygun olması durumunda olabilir.

İsrail’in operasyonları halkın büyük bölümünün yerinden edilmesine yol açtı. 25 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğü 60 binden fazla insanın yaralandığı tespit edildi. Yerinden edilen insanların sayısı da bir milyondan fazla.

BM, ‘Tıbbi tesisler saldırıya uğradı. Gazze yaşanamaz bir hale geldi.’ dedi. Dünya Sağlık Örgütü de Gazze halkının yüzde 93’ü açlıkla karşı karşıya geldi dedi.

İnsanlar zorla yerlerini terk etmek zorunda bırakıldı. Bu da 2 milyon insanı etkiledi.

Lahey Adalet Divanı, İsrail’in soykırım davasının düşürülmesi talebini reddetti. İsrail’e soykırım davası açılacak ve konu esastan görüşülecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu