DünyaGenelManşetSağlık

Lama antikorları, koronavirüsün yeni varyantlarına karşı da etkili

Belçikalı ve Amerikalı bilim insanlarınca daha önce yapılan bir araştırma ile Covid-19'a karşı etkili olduğu belirlenen devegiller familyasından lama antikorlarının, koronavirüsün yeni varyantlarına karşı da etkili olduğu ortaya çıktı.

Dünya genelinde aşılama ve aşı üretim çalışmaları devam ederken Covid-19’a karşı çeşitli alternatifler üzerinde de duruluyor.

Belçikalı araştırmacılar, Gent Üniversitesi yakınlarındaki bir laboratuvar çiftliğinde yetiştirilen Winter isimli dişi bir lamayı 4 yıl önce SARS-CoV1 ve Mers gibi virüslerle enfekte etmişti.

Hatta lama antikorlarının koronavirüs ailesine karşı nasıl etkili bir şekilde mücadele ettiğini gösteren bir çalışma bile yayınlamışlardı.

Belçika’daki lamalara yönelik çalışma, şimdilerde Avustralyalı bilim insanlarınca devam ettiriliyor.

Avustralyalı araştırmacılar bu defa koronavirüsün ucunun hücre reseptörüne bağlanmasını önleyen dört küçük antikoru tanımladı.

Bilim insanları bir antikorun yeterli olup olmadığını veya beklenen sonucu vermesi için bir kokteyle ihtiyaç duyulup duyulmadığını tespit etmeye çalışıyor.

Hali hazırda virüsün 501Y mutasyonunu taşıyan varyantlarına karşı etkili olduğu sonucuna varılmış durumda. Bunlar; İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantları.

Antikorlar ayrıca farelere de enjekte edildi ve fareler daha sonra farklı virüs türleri ile enfekte edildi.
Bu sürecin sonunda neredeyse hiçbir kemirgenin akciğerlerinde enfeksiyon izine rastlanmadığının ortaya çıktığı belirtildi.

Terapötik ve profilaktik tedaviler için çalışmalar devam ediyor. Peki lama antikorlarına dayalı tedaviler yakında mümkün mü? Özellikle lama antikorları böbrekler tarafından hızla atılması hesaba katılınca şimdilik hiçbir şey kesin değil.

Diğer yandan ABD’deki Pittsburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar Wally isimli bir başka lamanın antikorları üzerinde çalışma yürütüyor.

Sonuçları Science dergisinde yayınlanan çalışmada, Wally’nin antikorlarının Winter’dan 100 ila 1000 kat daha fazla nötrleştirme gücüne sahip olduğu tahmin ediliyor.

Son araştırma laboratuvar ortamında, hücreler üzerinde test edildi.

Bununla birlikte, farelerde olduğu gibi peritona (zar) lama antikorlarının enjekte edilmesi planlanmıyor.
Bunun yerine solunum yollarını enfeksiyondan koruyan bir spreyle burun içine konulması amaçlanıyor.

‘LAMALARDA BULUNAN ANTİKOR, İNSAN HÜCRELERİNİ KORUYOR’

Lamada bulunan proteinin, koronavirüsün (SARS-CoV2) hücrelere erişimini engellediği daha önce ortaya çıkmıştı. Çeşitli yollarla insana bulaşan koronavirüs, insan hücrelerine girdikten sonra çoğalmaya başlıyor. Daha sonra diğer hücrelere sıçrayan virüs aynı eylemi devam ettiriyor. Covid-19 hastalığına neden olan koronavirüsün en büyük silahı, hücre kapılarını bulmaya yardımcı olan protein özellikleri. Lamalar üzerinde araştırma 2016 yılında Belçika’da başlamış ancak önceki pandemiler son bulduğu için askıya alınmıştı. Yeniden ele alınan araştırmaya göre lamalarda bulunan bir tür antikor, insan hücrelerini korumada önemli rol oynuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu