DünyaKıbrısManşet

“LANCET ‘Rus Aşısını’ değerli buldu”

Eski Başhekim Bülent Dizdarlı, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, bugün felaket tellallığı yapmayacağını, müjdeli haber vereceğini ifade etti.

GIYNIK GAZETESİ ÖZEL

Eski Başhekim Bülent Dizdarlı, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, Kovid-19 virüsüne karşı geliştirilen Rus aşısının Lancet tarafından değerli bulunduğunu açıkladı.

Bugün felaket tellallığı yapmayacağını, müjdeli haber vereceğini ifade eden Dizdarlı’nın paylaşımı şöyle:

“Dikkat. Felaket tellalınız (!) bu gün iyi bir haber veriyor :

Dünyanın en saygın tıp dergilerinden LANCET “Rus Aşısını” değerli buldu. Yapılan kısa vadeli çalışmalarda, aşı olan kişilerde antikor seviyesinin yükseldiğini ve koruyucu etkisinin oluştuğu belirtiliyor. Kısa vadede hiç bir komplikasyonun olmadığını vurguluyor.
Etki süresi ve uzun vadedeki komplikasyonlar için konuşmayı ise erken buluyor. Bunun için beş yıl sure gerektiğini biz tıp insanları zaten biliyoruz.
LANCET’in bu değerlendirmesi “ihtiyatlı iyimserlik” olmaktan ötedir. Rus aşısının böyle bir dergide olumlu not alması bana göre çok iyi bir gelişmedir.
Ancak bu aşıyı bu gün sipariş versek 2021 den önce buraya getirmek şok mümkün değil gibi görünüyor. Bu nedenle siz kendinizi korumaya devam ediniz.”
LANCET NEDİR?
Tıp, tüm bilim dalları içinde bilginin en hızla eskidiği ve en çok bilimsel araştırma ve yayının yapıldığı bilim dalıdır.
Yeni bir buluş, ilaç ya da tedavi metodunun tıp dünyasına duyurulması iki bilimsel mecrada olur; uluslararası tıbbi kongrelerde tebliğ ve hakemli tıbbi dergilerde yayın. Ancak bundan sonra yeni bilgi eskinin yerine geçerek kullanım alanı bulur.
Yeni bilginin değerini ve uygulamaya girme şansını belirleyen en önemli faktörlerden biri standardı yüksek bir dergide yayınlanmasıdır.
Derginin değerini belirlemede de içeriğindeki yayının kalitesini, önemini, bilime katkısını değerlendirmek için çeşitli kriterlere göre ‘impact (etki) faktörü’ denilen bir rakamsal puanlama kullanılır.
Bu açıdan ‘The Lancet’ isimli tıp dergisi, dünya tıp camiasının ‘etki faktörü’ en yüksek, dolayısıyla en değerli ve en çok saygı duyulan dergilerinden biri, bir nevi ‘nirvana’sıdır.
Aslında tek bir dergiden ziyade bir dergi ailesidir; tıbbın bir çok alanı ile ilgili (onkoloji, enfeksiyon, psikiyatri, nöroloji vb) de dergi yayınlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu