KıbrısManşet

Latif: Akdoğan’daki ağaç katliamının takipçisi olacağız

GIYNIK Gazetesi’nin geçtiğimiz gün gündeme getirdiği Akdoğan’da ağaç katliamı haberi üzerine sosyal medya hesabından açıklama yapan Akdoğan Belediyesi Başkanı Ahmet Latif, GIYNIK Gazetesi’nin haberini doğrulayarak, söz konusu olayın takipçisi olacağını vurguladı


GIYNIK Gazetesi’nin geçtiğimiz gün gündeme getirdiği Akdoğan’da ağaç katliamı haberi üzerine sosyal medya hesabından açıklama yapan Akdoğan Belediyesi Başkanı Ahmet Latif, GIYNIK Gazetesi’nin haberini doğrulayarak, söz konusu olayın takipçisi olacağını vurguladı. Başkan Latif, Akdoğan’da çocuk parkı yapımı esnasında Orman Dairesi’nden görüş alarak budamasını gerçekleştirdiği çit serviler nedeniyle bazı kesimler tarafından orman ve yeşil düşmanı olarak ilan edildiğini anımsatarak, aynı kişilerin Akdoğan’daki 7 servi ağacının kökünden kesilmesine sessiz kaldığını savundu.

“BİZİ ORMAN DÜŞMANI İLAN EDENLER NEREDE”

“Basında çıkan ‘Akdoğan’da 7 adet servi ağacı katledildi’ haberi üzerine bir açıklama yapmak şart oldu” diyen Akdoğan Belediyesi Başkanı Ahmet Latif, “Öncelikle biraz geriye giderek geçmişi hatırlayalım; Benim de çocukluğumun geçtiği (Selvicikler olarak) adlandırdığımız bakımsız ve atıl durumdaki alanı projelerimiz arasına dâhil ederek çocuklarımızın daha güvenli bir şekilde oynayabilecekleri bir oyun parkı haline getirmek için çalışmalara başlamıştık. Çalışmalarımız sırasında Orman Dairesi ve Kıb-Tek ile temasa geçerek, oyun parkı alanı içerisinde Elektrik Kurumu’na ait trafo ve havai hatların, özellikle kış aylarında ilgili servi çitlerinin bakımsızlık nedeniyle aşırı uzamasından dolayı arızalara ve köyün elektriksiz kalmasına neden olduğunu tespit etmiştik. Bu gerçekler ışığında Orman Dairesi ile yaptığımız istişareler neticesinde, ağaçların çit türü servi olduğu ve uzun budanması halinde kısa zamanda yine ayni şekilde yükselip elektrik hatlarını tehdit edeceği görüşü ortaya çıkmıştı. Dolayısıyla almış olduğumuz görüş çerçevesinde çit türü servilerin zeminden 30 cm yukarıdan gençleştirme budaması yapılması halinde, kısa süre içerisinde yeniden yeşilleneceği ve şekilleneceği bilgisini alarak budama işlemini bu görüş birliği çerçevesinde gerçekleştirdik.  MİÇ Anı Parkı olarak adlandırdığımız parkımızı, çocuklarımızın güvenle oynadığı, çit servilerimizin bakımı ve budama işleminin düzenli olarak yapıldığı ve birçok insan tarafından takdir edilen güzel bir anı parkı olarak Akdoğanımıza kazandırmış olduk. Buna rağmen bazı çevreler tarafından acımasızca eleştiriye uğrayarak ‘ağaç katili, yeşil düşmanı’ ilan edildik. Ama ne garip ki o günlerde bizi acımasızca eleştirenler bu son yaşanan 7 adet servi ağacının kökünden kesilmesi olayını görmezlikten gelerek tek bir söz bile söylemediler” dedi.

“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

“Sormak isterim sizin yeşile ve ağaca olan sevginiz kişilere göre değişiyor mu?” diyen Latif, “Birileri sokağa çıkma yasağını da fırsat bilerek evindeki şöminesinde yakmak üzere Orman Yasası ile koruma altındaki 7 ağaç türünden biri olan 7 adet servi ağacını katlediyor” diyerek, “Bir taraftan biz Akdoğan’ımıza 25.000 adet üzerinde fidan dikerek yeşillendirmeye ve bölgemizi ağaçlandırmaya çalışalım, bir taraftan da birileri sırf evinde ki şöminesinde yakmak için koruma altındaki ağaçları kessin. Buna sadece bizim değil yeşili, ağacı seven herkesin tepki göstermesi gerekir” şeklinde açıklamada bulundu. “Aldığımız bilgi doğrultusunda konu ile ilgili olarak polis ve Orman dairesi soruşturması devam ediyor” diyen Ahmet Latif, “Biz de konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunu bildirmek istedim” açıklamasında bulundu.

“MAL SAHİBİ OLSA BİLE İZİNSİZ KESEMEZ”

Latif, Orman Yasası’nın ilgili maddesini de şu şekilde anımsattı:

“Fasıl 60 Orman Yasasının 14. Maddesi” altında çıkartılan “Orman Koruma ve Faydalanma Tüzüğünün 9. Maddesinin 1. Fıkrasının 2. Paragrafında” da şu ifadelerin yer aldığı kaydedildi:

“Devlet kontrolünde olmayan özel ormanlarla, özel arazilerde (çam, servi, çınar, meşe, ardıç, kavak, okaliptüs) ağacı kesmek isteyenlere, o ormanın veya arazinin bulunduğu muhtarlıktan mal sahibi oldukları veya mal sahibinin kesim iznini tevsik eden bir belgeyi Müdüre ibraz etmedikçe kesim ve/veya taşıma izni verilmez.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu