ÇevreKıbrısManşet

Lavanta kokulu köy Mevlevi

Lavanta bahçesine giderek hem lavantalarınızı dalından toplayabilir, hem de yaşadığınız o güzel anı orada bulunan dekorlarla birlikte fotoğraf çektirerek ölümsüzleştirebilirsiniz.

GIYNIK Gazetesi, Mevlevi köyü çemberinde anayol üzerinde yer alan Lavanta bahçesine giderek, tarlanın emektarı Mevlevi Muhtarı İsmail Ayyıldız ile görüştü.

Öncelikle, lavanta tarlası fikrinin çıkış noktasını anlatan Ayyıldız, en büyük hedefinin Mevlevi’yi güzelleştirip, kalkındırmak olduğundan da bahsetti.

Lavanta bahçesine giderek hem lavantalarınızı dalından toplayabilir, hem de yaşadığınız o güzel anı orada bulunan dekorlarla birlikte fotoğraf çektirerek ölümsüzleştirebilirsiniz.

“MEVLEVİ İÇİN BİR HAYALİMİZ VAR”

Mevlevi Muhtarı İsmail Ayyıldız, aslen Türkiye, Balıkesir bölgesinden olduğunu ve 1990 yılında Mevlevi köyüne gönüllü olarak geldiğini anlatarak, o zamanlar Mevlevi köyünün sadece nizamiyeden giriş – çıkış yapılan, kimsenin bilmediği ve sadece atışlarla bilinen bir köy olduğunu ifade etti.

Ayyıldız, çevre yolunun yapılmasıyla birlikte diğer bölgelerin Mevlevi köyünü tanımaya başladığını kaydederek, köyün adının en son köyde atışlar nedeniyle hayatını kaybeden çocuk ile ilgili haberlerde anıldığını üzülerek söyledi.

“Biz bu itibarı nasıl kırarız? Mevlevi’nin varlığını adaya nasıl duyururuz?” diye oturup düşündüğünü anlatan köy muhtarı, İçişleri Bakanlığı’ndan arzu edilen hizmeti almak için yola çıktıklarını ve sloganlarının da “Mevlevi için bir hayalimiz var!” olduğunu belirtti.

AYYILDIZ: HAYALİMİZ MEVLEVİ, GAİLEMİZ İNSAN

Ayyıldız, Mevlevi’de çok güzel tarihi yerler olduğunu, manastır ve hemen yanında 4 mevsim akan içme suyu olduğunu, hatta turistlerin oraya giderek kutsal olduğuna inandıkları o suyu doldurduklarını ifade ederek, kendi zenginliklerimize sahip çıkmamız gerektiğini söyledi.

Pandemi dönemi öncesi 2-12 arası turist otobüsünün Mevlevi köyüne ziyarete geldiğini anlatan muhtar Ayyıldız, “Bu turistleri en az 10 dakika nasıl misafir edebiliriz?” diye düşündüklerini belirtti.

Mevlevi Yardımlaşma Derneği kurulduğundan bahseden Ayyıldız, Mevlevi köyünü kalkındırmak için canla başla çalıştıklarını söyledi.

Ayyıldız, “Hayalimiz Mevlevi, gailemiz insan” diyerek, köyde ekonomik sıkıntı çeken ailelere nasıl destek olunabileceği konusundan yola çıkarak bu girişimde bulunduğunu anlattı.

Türkiye’de gündemde olan lavanta konusundan ilham aldığını dile getiren Ayyıldız, KKTC’de lavanta tarlası yapacağı fikrini söylediği zaman eşinden başka kimsenin kendisine inanmadığını, bunun nedeninin ise zamanında yapılmış ve hezimete uğrayan karanfil tarlalarından kaynaklandığını aktardı.

2019’DAKİ LAVANTA FİDANLARI ŞİMDİLERDE LAVANTA TARLASI

Mevlevi köyü muhtarı Ayyıldız, Lavanta Tarlaları serüvenini şöyle açıkladı:

“Sen bunu ekene kadar marul ek, 45 günde paraya çevir diyenler oldu ama onu herkes yapabilir. Önemli olan olmayanı yapabilmektir her ne kadar zor olsa da. Eşimle beraber Türkiye’ye giderek, 1 hafta Balıkesir bölgesinde misafir olduk. Oradan ilham aldık ve Denizli bölgesinden lavanta fidanlarımızı alarak, KKTC’ye döndük. Lavanta fidanlarını 2019 Aralık ayında ektik ve ekerken eşim ümitli değildi ama şu anki görüntü beni çok tatmin ediyor. İnsanlar aynı yerlere gitmekten usandı. Lavanta tarlamızla hem köyümüzün adı hem de rengi değişti. Atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesi için uygun bir ürün ama tabii biz bilir kişi değiliz ancak Tarım Bakanlığı bunu yapmak isteyenlere destek olacaktır. Bizim ekipman ve personelimiz yok ve yanlızız. Bizim tek beklentimiz, ayakta kalmamıza yardımcı olmalarıdır. Bize sadece burada da bir yatırım ve kazanım var diyerek, gelip ziyaret etmelerini istiyoruz. Verilmiş bir emek var burada ve ben inanıyorum ki bu boş bir emek değil. Kapımız herkese açık, merak edip gelen herkese de çok teşekkür ederiz”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu