GenelKıbrısManşet

Lefke esnafı insan yüzüne hasret

DEVRİM DEMİR

Cevizi, hurması ve tarihi evleri ile batının cennet köşelerinin biri olan Lefke ve halkı kaderine terk edildi. Bölgeye insan akışının olmadığını dile getiren esnaf ‘GÜZELYURT’ Gazetesine dert yandı…

‘LEFKE İLÇESİ’ KAĞIT ÜSTÜNDE KALDI

Lefke, 27 Aralık 2016 tarihinde, KKTC’nin 6. ilçesi oldu ancak bu gelişme yalnızca kâğıt üzerinde kaldı. UBP-DP hükümeti döneminde Meclis’te oybirliği ile alınan bu karar sonrası, Lefke’de değişen pek bir şey olmadı. Esnaf insan yüzüne hasret kaldı, batma noktasına gelen dükkânlar kapandı, ayakta kalanlar da direniyor. 15 bin kişiye yaklaşan öğrenci sayısı ile binlerce kişinin yaşadığı Lefke bölgesine gereken özenin gösterilmediğinden dert yanan esnaf, “Gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin yanlış politikaları yüzünden bu hale geldik, Lefke yanlış politikanın eseridir” diyerek sitem etti.

SOKAKLAR BOMBOŞ

 ‘GÜZELYURT’ Gazetesine konuşan Lefke esnafı, 4 yıl önce kapanan Lefke Mahkemesi’nin esnafa büyük olumsuzluk yarattığını söyledi. Kapatılan mahkeme binasının sözde Polis Müdürlüğü olacağını ancak bunun da lafta kaldığını dile getiren esnaf, bölgeye insan akışının durduğunu ve sokakta insan sesine hasret kaldıklarını söyledi. 15 bin nüfusa yaklaşan üniversitenin de esnafa hiçbir katkısı olmadığı dile getirilirken, Lefke Karakolu’ndaki yetersiz sayıdaki polis görevlilerinin binlerce insanla boğuşmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

“LEFKE KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL”

Lefkeliler bölgenin sadece kâğıt üzerinde ‘İlçe’ olduğunu ifade ederek, adanın en güzel yerlerinden biri olan yeşilliği, hurması, cevizi ve tarihi evleri ile tanınan Lefke’nin kaderine terk edildiğini söyledi. Esnafın siftah yapmadan kepenk kapattığını ancak vergi yükü altında günden güne eridiğini söyleyen Lefke esnafı, “cevizi, hurması, yeşilliği, Lefke portakalı dünyada tanınan ürünlerimiz. Gelinen süreçte hükümet edenlerin vurdumduymazlığı yüzünden bölge esnafı da bitti” sözleriyle sitemlerinin dile getirdi.

İLKOKUL DEPREM RİSKİ TAŞIYOR

Bir aydan kısa bir süre içinde okulların açılacağına değinen ancak deprem riski taşıyan Lefke İstiklal İlkokulu için hala önlem alınmadığını söyleyen Lefke halkı, “Okullar deprem döneminde tarandı. Lefke İstiklal İlkokulu’nun deprem riski altında olduğu raporlandı. Milli Eğitim Bakanı, bakanlıktan herhangi bir yetkili hala bölgeye gelip okul ile ilgili bir açıklama yapmadı. Çocuklarımıza verilen değer bu kadar” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu