GenelKıbrısManşet

Lefke halkı çöplükten bıktı

DEVRİM DEMİR

Sürekli çıkan yangınlar ve yaydığı pis koku ile gündemden düşmeyen Lefke çöplük alanından ‘illallah eden’ bölge halkı, acil bir çözüm bekliyor

TAM BİR ÇEVRE FELAKETİ

Sürekli çıkan yangınlar ve yaydığı pis koku ile gündemden düşmeyen Lefke çöplük alanından ‘illallah eden’ Lefke sakinleri, çöplükle ilgili kalıcı bir çözüm üretilmesi gerektiğini dile getirdi. Çöplük alanının yanlış yere yapıldığını savunan vatandaşlar, Lefke’de göz göre göre çevre felaketi yaşandığını söyledi. Çöplüğün ağır metal içeren maden bölgesinde olduğunu ifade eden vatandaşlar, çöplük alanında yangın çıktığı zaman sadece Lefke ve çevresinin değil bölgeye yakın Güney Kıbrıs köylerinin de etkilendiğini belirtti.

BÖLGE YAYILAN KÖTÜ KOKUYA MAHKÛM

Yerleşim yerine yakın bir bölgede aktif olan çöplük alanda yangın çıktığı zaman kötü kokuya maruz kaldıklarını anlatan Lefke halkı, çıkan dumanın da zehir saçtığını söyledi. Çöplükte çıkan yangınların günlerce kontrol altına alınamadığından şikâyet eden bölge halkı, çöplerin bilinçsiz bir şekilde atıldığını ifade ederek, “Lefke Belediyesi’ne ait çöp alanının ağır metal içeren maden bölgesinde olması bir başka sıkıntılara da yol açmaktadır. Daha önceleri çöpler ve vidanjör atık suları, Gemikonağı Deresi’ne, LAÜ yakınlarındaki tepelere ve çeşitli farklı yerlere dökülüyordu” ifadelerini kullandı.

ÇÖPLÜKLE İLGİLİ BİLİMSEL RAPOR HAZIRLANACAK

 Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği de çöplükte çıkan yangınlarla ilgili Sivil Toplum Örgütleri ile çöplük alanına giderek incelemelerde bulunmuştu. İnceleme sonrasında yapılan toplantıda, toplantıya katılan sivil toplum örgütlerinin çöplükte çıkan yangınların nedenleri, alınabilecek tedbirler ve çöp alanının rehabilitasyonu hakkında bilimsel bir rapor hazırlamasına; örgütlerin 8 Eylül’de tekrardan toplanılmasına ve raporların kamuoyunun bilgisine sunulmasına karar verdiği açıklandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu