KıbrısManşetToplum

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun’dan dikkat çeken konuşma

Lefkoşa Ağır Ceza 2022-2023 Adli Yıla yoğun başladı. 26 yeni dosyanın daha eklendiği Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi yeni döneme 130 dosya ile başlıyor. Başkanlığını Fadıl Aksun’un yapacağı heyette Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın ve Yargıç Murat Soytaç oturum yapacak

Lefkoşa Ağır Ceza 2022-2023 Adli Yıla yoğun başladı. 26 yeni dosyanın daha eklendiği Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi yeni döneme 130 dosya ile başlıyor. Başkanlığını Fadıl Aksun’un yapacağı heyette Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın ve Yargıç Murat Soytaç oturum yapacak.

Açılışta Lefkoşa Polis Müdürü Ahmet Beşerler, Güzelyurt Polis Müdürü Mahmut Barış Sel, Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan, Savcılar Ergin Atıcı, Atilla Enver Etkin ve İbrahim Ruso hazır bulundu.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun, Yeni Adli Yıl konuşmasında cezaevinin sorunlarının farkında olduklarını söyledi. Aksun, tahkikat altında olan suçlarda özellikle karakollarda ve Polis Müdürlüklerinde tutuklu bulunan kişilerle ilgili mahkemenin beklentisinin İnsan Haklarına ve Yargıç kaidelerine en iyi şekilde riayet edilecek süreçte geçmesi olduğuna dikkati çekti.

AKSUN: REHABİLİTE KOŞULLARININ ÜST DÜZEYDE SAĞLANMASI GEREKİR
Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun 39 gün önce kapanış seremonisi yaptıklarını kapanışta dile getirilen sorunların kısa sürede giderilebilecek sorunlar olmadığının farkında olduklarını söyledi. Cezaevinde ki sorunların da farkında olduklarını dile getiren Aksun, “İnsan hayatına, insan onuruna, yaraşır bir tutukluluk veya hükümlülük geçirilmesi de bizim açımızdan esastır. Şöyle bir gerçeklik var ki biz sanıkları mahkûm ettikten sonra Cezaevine teslim ederiz. Ancak bir şekilde onların bu süreler sonucunda topluma iyileşmiş, rehabilite edilmiş şekilde geri dönmeleri beklentisi ile bu cezaları veririz. Dolayısı ile, bir nevi bu sanıklar Cezaevine bizim emanetimiz gibidirler. Bu emanetimizin de en iyi şekilde gözetilmesi ve rehabilite koşullarının üst düzeyde sağlanması gerekir.”

AKSUN’DAN PAYDAŞLARA ÇAĞRI…
Çok sayıda suç işlendiğinin de altını çizen Başkan Fadıl Aksun, suçu önleme açısından mahkeme, savcılık ve polisin bire bir önleyici konumda olmadığını söyledi.
Birçok paydaşın olduğunu ifade eden Aksun, “Bu paydaşların kimler olduğunu zaman kaybı olmaması açısından tekrar etmemize gerek yok. Kapanışta söyledik. Tüm paydaşların aynı anda bu mücadeleyi vermesi lazım. Tabi ki mücadele verilmediği ve suç işlendiği takdirde de mahkememiz görevini en iyi şekilde yapmaya çalışacaktır. En acil bir şekilde huzurumuzdaki sayıları dikkate aldıktan sonra, Ağır Cezanın ileriki oturumunu açacak yeterli veri ve dava sayısı olduğuna kanaat getirir hayırlısı ile yeni sezonu açarız. “

 

Devrim DEMİR

Diğer Haberler

Başa dön tuşu