KıbrısManşet

Lefkoşa Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu’nda büyük ihmal yaşandı

KKTC Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuarı Dairesi Müdürlüğü tarafından 9 Ağustos 2022 tarihinde 5 ayrı havuzdan numuneler alındı ve Mikrobiyoloji Şubesi’nde teste tabi tutuldu.

Başbakanlık Spor Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı ve Kuzey Kıbrıs Su Sporları Federasyonu uhdesindeki Lefkoşa Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu’nda büyük ihmal yaşandı ve bazı sporcular hastalandı.

9 AĞUSTOS’TA NUMUNE ALINDI: Başbakanlık Spor Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı ve Kuzey Kıbrıs Su Sporları Federasyonu uhdesindeki Lefkoşa Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu’nda büyük ihmal yaşandı ve bazı sporcular hastalandı. KKTC Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuarı Dairesi Müdürlüğü tarafından 9 Ağustos 2022 tarihinde 5 ayrı havuzdan numuneler alındı ve Mikrobiyoloji Şubesi’nde teste tabi tutuldu.

 

18 AĞUSTOS’TA AÇIKLANDI: TAMB (Toplam aerobik mezofik kolon sayısı) bakımından Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmeliğe göre 18 Ağustos 2022 tarihinde açıklanan test sonucuna bakıldığında, Lefkoşa Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu’nun suyunda 3 parametrede de değerler yüksek çıktı.

 

HAVUZDA 3 PARAMETRE DE YÜKSEK: Yapılan test sonuçlarına ve düzenlenen rapora göre Lefkoşa Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu’nun suyunda, TAMB 200/ml olması gereken yerde 1200/ml, Koliform Bakteri 0/100ml olması gereken yerde 29/100ml ve Escherichia coli de 0/100 ml olması gereken yerde 9/100ml olduğu ortaya çıktı.

 

HAVUZ 16 GÜN BOYUNCA AÇIK KALDI, TEMİZLİK İÇİN BUGÜN KAPANIYOR: Yaşanan bu gelişmeler ışığında havuzdan 09.08.2022 tarihinde alınan numunenin test sonuçları 18.08.2022’de açıklandığı için bu süreçte 9 gün boyunca havuzu kullananlar ciddi sorun yaşadı. Havuzu kulanan kişilerden gelen bilgilere göre ise test sonucunun açıklandığı tarihten itibaren ise havuzun kapanması gereken yerde 25.08.2022 tarihine kadar 7 gün daha açık tutuldu ve bu süreçte de havuzu kullananlar etkilendi. Suyun temizlenmesi için havuzun bugün itibariyle kapanacağı öğrenildi.

 

CUMHURBAŞKANI VE YÜZLERCE KİŞİ İKİ HAFTA BAKTERİ VE MİKROPTA YÜZDÜ: Konuyla ilgili gazetemize ulaşan şikayette, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da zaman zaman bu havuzu kullandığı belirtilirken 09.08.2022 tarihinden 25.08.2022 tarihine kadar yaklaşık iki hafta boyunca yüzlerce kişinin bakteri ve mikrop içinde yüzmek zorunda kaldığı ifade edildi.

 

RAPORUN GİZLENDİĞİ VE BİLE BİLE İNSAN SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATILDI İDDİASI: Yine şikayete göre, bazı nedenlerden ötürü havuzun limitin üzerinde ve kapasitesinden fazla insan tarafından kullanılıyor olması belirtilirken rapor sonuçlarının bilinmesine rağmen bu raporun gizlendiği ve insan sağlığının bile bile tehlikeye atıldığı görüşü savunuldu.

 

HASTA OLAN, SERUM VE İLAÇ TEDAVİSİ ALAN SPORCU VE KURİSYERLER VAR: Öte yandan bazı kulüp sporcuları ve kursiyerlerin de bu durumdan dolayı rahatsızlıklar yaşadığı, serum ve ilaç tedavisi aldığı bilgisi verildi. İltihaplanmaya kadar giden rahatsızlıklarla ilgili şikayette bulunanların doktorların kendilerine büyük ihtimalle havuz suyundan kaynaklandığını söylediği aktarıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu